Kasım

“Bisiklet kenti” İzmir’e bir adım daha

“Bisiklet kenti” İzmir’e bir adım daha
İzmir’deki bisiklet sürücüleri, bugünden itibaren günün her saatinde ve ek ücret ödemeden toplu ulaşımdaki raylı sistemden yararlanmaya başladı.

İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin kıyı tasarımı kapsamında kente kazandırdığı yollar ve kiralık bisiklet sistemi BİSİM’in devreye girmesiyle giderek yaygınlaşan bisiklet kullanıcıları için yeni bir dönem başlıyor. İzmirliler, artık haftanın her günü ve günün her saati, hiçbir ek ücret ödemeden, toplu ulaşımdaki raylı sistemlerde (Metro  ve İZBAN) bisikletleri ile yolculuk yapabilecek. Bugünden itibaren başlayan yeni dönemde, bisikletli yolcular sadece kendi binişleri için ücret ödeyip “tren dizilerinin ilk ve son vagonlarındaki işaretli kapılardan girerek” yolculuklarını yapabilecek.

Merdivenlere bisiklet kanalı
Yeni uygulama ile ilgili bilgilendirme yazıları ile istasyon ve tren içi işaretlemelerin yanı sıra gerekli fiziki düzenlemeler de yapıldı. Yürüyen merdiven ve asansörlerde bisiklet taşımak yolcu ve sistem güvenliği için uygun olmadığından, kullanılacak sabit merdivenlere eklenecek bisiklet taşıma kanalları, ilk olarak Konak ve Karşıyaka istasyonlarında hayata geçirildi. Aynı düzenlemenin kısa sürede tüm istasyonlara kurulacağı belirtildi. İzmir Metrosu’nun Üçyol ve İZBAN’ın Ulukent istasyonlarında ise sadece yürüyen merdiven bulunması nedeniyle bisikletli girişi yapılamayacak. Bisikletli yolcular en yakın diğer istasyonları kullanabilecek.

Önce güvenlik
Hayata geçirilecek uygulama ile sadece işaretli kapılardan, yolcu yoğunluğunun uygunluğuna göre ve en fazla 2’şer bisiklet olacak şekilde bisikletli girişler yapılabilecek. Belirlenen kurallar çerçevesinde bisikletli yolcuların, araç içinde belirlenen kapı sahanlığında durmaları ve koridorlara geçiş yapmamaları gerekiyor.
İzmir Metro ve İZBAN yetkilileri, bisikletli yolculardan beklentilerinin, öncelikle diğer yolcuların giriş, çıkışlarını ve yolculuk güvenliğini gözetecek şekilde ve belirlenen kurallar çerçevesinde bu haktan yararlanmaları olduğunu dile getirdi.
Bu kapsamda uyulması gereken kurallara göre, bisikletlerle yük taşınmaması, yoğun saatlerde önceliğin diğer yolculara verilmesi ve bir sonraki trenin beklenmesi, bisikletlerin diğer yolculara ve trenlere zarar verecek şekilde yağlı ve kirli olmaması, keskin nesnelerden arındırılmış olması; istasyonlarda, peronlarda veya kapalı alanlarda bisiklete binilmemesi gerekiyor. Ayrıca 16 yaşından küçük çocuklar yanlarında ebeveynleri olmadan bisikletleriyle sisteme giriş yapamayacak, elektrikli bisiklet veya motosikletler bu haktan yararlanamayacak. Güvenlik açısından yürüyen merdivenler ve asansörlerin bisiklet taşımak için kullanılmaması, sadece sabit merdivenler ve yanındaki bisiklet taşıma kanallarından yararlanılması da önem taşıyor.