Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

32° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

11
Kasım

İZSU’dan “karalama kampanyasına” karşı zorunlu açıklama

TÜMÜ PAYLAŞ

İZSU’dan “karalama kampanyasına” karşı zorunlu açıklama
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, su faturalarında ayrı ayrı tanımlanan katı atık ve atık su bedellerine ilişkin tahsilatın “keyfi” değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan “Atıksu Alt Yapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” gereğince yasal bir zorunluluk olduğunu, katı atık tarifelerinin ise ilçe belediyeleri tarafından belirlendiğini duyurdu. İZSU, büyük kentler içinde en ucuz suyun İzmir’de olduğunu da bildirdi.

İZSU şu açıklamayı yaptı:

1- Su kaynaklarını koruyup atık suların doğaya dönüşünü sağlayarak gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefleyen İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi, özellikle AB standartlarında ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi yatırımlarıyla Türkiye’de açık ara lider konumundadır. Faturalarda yer alan atık su bedelleri, bu alanda yapılan tüm yatırım ve işletme maliyetlerinin yasal bir zorunluluk nedeniyle tarifelere yansıtılmasıdır.

2- İzmir’de 20 tona kadar kullanılan suyun metreküp fiyatı, atıksu dahil 3.43 TL’dir. ‘Türkiye’nin en pahalı suyunun İzmir’de olduğunu’ iddia edenler, İstanbul’daki 0-10 ton kullanım bedelinin 3.98 TL. (İzmir’den 0.55 TL. daha fazla), 11-20 ton kullanım bedelinin 5.79 TL. (İzmir’den 2.36 TL. daha fazla) olduğunu, Ankara’daki su bedelinin ise (kademesiz) ton başına 4.56 TL. (İzmir’den 1.13 TL. daha fazla) olarak tahsil edildiğini nedense dikkate almamaktadır.

Buna göre İzmir’de 20 metreküplük su kullanımı olan vatandaşımız 68.60 TL. öderken, aynı miktardaki su için  Ankara’da 91.20 TL, İstanbul’da ise 97.70 TL. ödenmektedir.

Örnekleri çoğaltmak mümkündür:

20 tona kadar kullanımda ton başına su fiyatı Bursa’da 4.34 TL (İzmir’den 0.91 TL. daha fazla) , Mersin’de kademesiz 3.80 TL. (İzmir’den 0.37 TL. daha fazla), Gaziantep’te ise (0-12 ton) 3.54 TL’dir (İzmir’den 0.11 TL. daha fazla).

Konut dışı tarifelerin kıyaslamasında da yine benzer bir tablo ortaya çıkmaktadır. İzmir’deki (kademesiz) 7.88 TL’lik tarifeye karşılık İstanbul’da ton başına 9.22 TL (İzmir’den 1.34 TL. daha fazla), Bursa’da 10.56 TL. (İzmir’den 2.68 TL. daha fazla), Gaziantep’te (kademeli) 8.48 TL. (İzmir’den 0.60 TL. daha fazla), Ankara’da ise 11.63 TL. (İzmir’den 3.75 TL. daha fazla) tahsil edilmektedir.

Yine 20 metreküp üzerinden örnekleme yapıldığında, konut dışı tarife su bedeli İzmir’de 157.60 TL., İstanbul’da 184.40 TL., Ankara’da ise 232.60 TL. olmaktadır.
Ayrıca İstanbul’daki su fiyatlarının her ay enflasyona endeksli olarak değiştiğini de kamuoyunun bilgisine sunmakta yarar görüyoruz.

3- Su faturalarındaki katı atık bedellerinin ne olacağı, İZSU Genel Müdürlüğü değil ilçe belediyeleri tarafından belirlenmektedir. İdaremiz, ilgili yönetmelik gereğince faturalara yansıtılan bu bedelleri olduğu gibi ilçe belediyelere aktarmaktadır.

4- Su faturalarının ‘geç okuma’ nedeniyle katlanması diye bir şey söz konusu değildir. Örneğin bir sayaç 30 gün yerine 45 günde okunmuş ve su tüketimi 20 tonu aşmışsa, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için 20 metreküplük barem 30 metreküpe çıkarılmakta, yani kullandığı suyu yine birinci kademe fiyat tarifesinden ödemektedir. Abonenin sayacı 2 ay sonra okunmuş ise talep etmesi durumunda ödemesini faizsiz iki taksit halinde yapması da sağlanmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber