Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

29
Eylül

Çinliler İzmir’i çok sevdi

TÜMÜ PAYLAŞ

Çinliler İzmir’i çok sevdi
Çinliler İzmir’i çok sevdi
Çinliler İzmir’i çok sevdi
Çinliler İzmir’i çok sevdi
Çinliler İzmir’i çok sevdi
Çinliler İzmir’i çok sevdi
Çinliler İzmir’i çok sevdi
Çinliler İzmir’i çok sevdi
Çinliler İzmir’i çok sevdi
İzmir ile iki “kardeş kente” sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye’deki ikinci başkonsolosluğunu da İzmir’de açtı. Ankara Büyükelçisi Yu Hongyan, konuşmasında İzmir’e övgüler yağdırırken, Başkan Kocaoğlu da Çinli yatırımcıları “fırsatlar kenti” İzmir’e davet etti.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 66. yıldönümü ve Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu’nun açılışı, düzenlenen resepsiyonla kutlandı.  Geceye İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Binali Yıldırım, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi  Yu Hongyang ve Çin’in İzmir’deki ilk Başkonsolosu Su Gaochao ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılan  Başkonsolosluğun, iki ülke arasındaki dostluk ilişkisini daha da pekiştireceğine inandığını söyledi. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki ikinci başkonsolosluğunu İzmir’de açmasının bir tesadüf olmadığının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’in 2006 yılında Çinli girişimciler tarafından "Yatırımda Bulunulacak En İyi Yabancı Kent"lerden biri olarak seçilmesine vurgu yaptı.

Bu seçimin ardından hız kazanan ikili ilişkilerin, Tianjin’den sonra Wuhan’ın da  İzmir’in “kardeş kenti” olmasıyla ciddi bir derinliğe ulaştığını anlatan Başkan Kocaoğlu, “Şimdi sırada, iki kent arasında iyi niyet protokolü imzaladığımız Xiamen var. Xiamen’in  de İzmir’in kardeş kenti olmasıyla, Çin Halk Cumhuriyeti, İzmir ile en fazla kardeş kente sahip ülke konumuna gelecek” diye konuştu.


“Fuar İzmir” vurgusu
Konuşmasında dünya'nın en önemli 3 mermer fuarından bir tanesinin İzmir'de, bir diğerinin ise Xiamen'de düzenlendiğine de dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “İzmir Metrosu adına Çin’de üretilen vagonlar, hemşerilerimize güvenli ve konforlu yolculuk olanağı sağlıyor. Yine Çin’de üretimi devam eden 95 yeni vagonun ilk partisi ise bir yıl sonra İzmir’de olacak. İzmir için üretilen bu trenler, aynı zamanda Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki dostluk bağlarını daha da güçlendirecek. Çok sağlam bir zeminde ilerleyen işbirliğimizin, sayılarının 20’ye yakın olduğunu bildiğimiz İzmir’deki Çinli firma sayısını artıracağına da eminiz. Çünkü İzmir, dinamik yapısı, gelişen ekonomisi, nitelikli işgücü  ve coğrafi avantajlarıyla tam bir ‘fırsatlar kenti’dir.  Dünyanın en eski liman şehirlerinden biri olan İzmir, sahip olduğu fuarcılık tecrübesine, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar merkezini de ekleyerek, ayrıca çok önemli bir adım daha atmıştır. Fuar İzmir’in, Çinli yatırımcı ve girişimciler için ciddi fırsatlar yaratacağını düşünüyorum.”

İkili ilişkiler daha da gelişecek
Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Binali Yıldırım, İzmir’de Başkansolosluğun açılmış olmasının önemine  vurgu yaparak “Bu kararından dolayı Çin Halk Cumhuriyeti’ne teşekkür ediyorum” dedi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise konuşmasında, İzmir’in yeni Çin Başkonsolosu Su Gaochao’nun üstün gayretleri ile iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını söyledi.

Parlak bir gelecek
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Türk-Çin işbirliğinin parlak bir geleceğe ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, İzmir’de açılan Başkonsolosluğun bu ilişkilere güç katacağını söyledi. Yu Hongyang, “Türkiye’nin üçüncü en büyük kenti olan İzmir, huzurlu toplumu, gelişmiş ekonomisi, uzun geçmişi ve güzel manzaraları ile  uzun senelerdir Çin’in farklı bölgeleri ile ticari, ekonomik,  kültürel alanlarda iletişimini ve işbirliğini günden güne artırmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosluğunun resmen açılışı ikili ilişkiler açısından büyük öneme sahiptir. Bu konuda desteklerinden dolayı İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.  

Dostluğun meyvesi

Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosu Su Gaochao ise İzmir’de görev yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Çin ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 44 yıl içinde ikili ilişkiler sürekli kuvvetlenmektedir. Yeni başkonsolosluğumuzun görev alanı  İzmir, Aydın, Muğla, Isparta, Burdur, Denizli, Uşak ve Antalya’dır. İzmir Başkonsolosluğunun kuruluşu, Çin-Türk dostluğunun verdiği meyve niteliğindedir.  İkili ilişkilerde yeni bir sayfa açmıştır” şeklinde konuştu.  

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber