Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

24
Eylül

“Tarihe Saygı”ya 17 ödül

TÜMÜ PAYLAŞ

“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
“Tarihe Saygı”ya 17 ödül
Büyükşehir Belediyesi tarafından 13. kez gerçekleştirilen “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” sahiplerini buldu.  Değerlendirme ve inceleme için toplanan Seçici Kurul, 17 başvuruyu ödüle değer buldu.
 
Kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bu yıl 13. kez gerçekleştirilen “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri”nde dereceye girenler belli oldu.  Yarışmaya 5 kategoride 35 başvuru yapıldı. Katılımın 21’i merkezden, 14’ü ise Menemen, Foça, Aliağa, Dikili, Kınık ve Bergama’dan gerçekleşti.  Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan başkanlığında toplanan Seçici Kurul, 5 günlük değerlendirme ve inceleme gezilerinin ardından ödül almaya hak kazanan projeler belirlendi. 
 

5 kategoride 35 başvuru

Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’nde şu kategoriler bulunuyor: Tarihi Yapıda Yaşam, Esaslı Onarım, Emek, Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı, Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik.
 
Ödüle değer bulunan çalışmalar ise şöyle;
 

Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü

Makbule Çelen Evi (Bergama), Nurdagül Büyükarhan Evi (Bergama), Güray ve Figen Varlık Evi (Bergama), Fatma ve Necdet Çancılar Evi (Dikili), Şaziment Tuncel Evi (Karaburun-Eğlenhoca Köyü)
 
Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım Ödülü

*Ömer ve Şükran Torun Evi / Zangoç Evi  (Foça),
Mimari Müellif: Neşe Bozkır, Fevzi Bozkır, Ercüment Kuyumcu
Uygulama: Ömer Torun
*Mehmet Hamdi Uzer Binası (Bergama)
Mimari Müellif: L.Bülent Şahin
Uygulama: Mehmet Hamdi Uzer
 
 

Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü

*Rönesans Yalısı (Bayraklı-Turan)
Mimari Müellif: Tamer Pakben
Uygulama: UMART Mimarlık
*Beyaz Köşk (Esenyalı)
Mimari Müellif: Salih Seymen
Uygulama: Grid İnşaat
Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü
Karaburun Eğlenhoca Köyü Tarih ve Etnografya Evi, Lütfü Dağtaş "Anadolu'nun Son Karatabağı" Belgesel Film ve Fotoğraf Sergisi, Tufan Atakişi "Fred, Edmond, Henri Boissonnas ve İzmir"  adlı kitabı.
 

Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü

Naci Şensoy Anadolu Lisesi "Her Evde Bir Tarih Var", Özel Karşıyaka Piri Reis Okulları "Nerede Kırkınca Nerede Şirince", Özel Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Havajet Yaşayan İzmir'de", Ayrancılar Ortaokulu  "Müzede Öğreniyorum" isimli çalışmalarıyla ödül aldı. Seçici Kurul ayrıca ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ olarak değerlendirdiği Anadolu’nun son karatabağı olan İsmail Araç’a Jüri Özel Ödülü verdi.

Seçici Kurul saygın isimlerden oluştu

13. “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” Asil Seçici Kurul Üyeleri şu isimlerden oluştu:  Kurul Başkanı Prof. Dr. Can Binan (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı), Doç. Dr. Zübeyde Müge Akkar Ercan (ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu (E.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Yrd. Doç. Dr. Nurşen Kul (İYTE Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi), Mükerrem Kürüm (Adnan Menderes Üniversitesi  Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi), Nehir Yüksel (Şehir Plancısı), Cem Bilginperk  (Y.Mimar Restorasyon Uzmanı). Yedek Seçici kurul ise şu isimlerden oluştu; Emre GönlügürÜR - Yrd. Doç. Dr. (Şehir Plancısı) İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi, Onur Gülbay- Dr. (Arkeolog) D.E.Ü. Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Öget Cöcen - Dr. (Mimar, Restorasyon Uzmanı), Canan Çakmak (Sanat Tarihçisi)

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber