Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

24° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

10
Eylül

Kavacık’ta en keyifli hasat

TÜMÜ PAYLAŞ

Kavacık’ta en keyifli hasat
Kavacık’ta en keyifli hasat
Kavacık’ta en keyifli hasat
Kavacık’ta en keyifli hasat
Kavacık’ta en keyifli hasat
Kavacık’ta en keyifli hasat
Kavacık’ta en keyifli hasat
Kavacık’ta en keyifli hasat
Karabağlar’ın üzümüyle meşhur köyü Kavacık’ta 19 Eylül’deki üzüm festivali öncesinde çifte sevinç yaşanıyor. Bir yandan hasat mevsimiyle birlikte bir yıllık emeğinin karşılığını alan üzüm üreticisi, diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin asfaltladığı üretim yollarında toza ve çamura batmadan çalışmanın keyfini sürüyor.

Çatalca Dağı’nın eteklerindeki 850 rakımlı Kavacık Köyü’nde bugünlerde üreticinin yüzü gülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6 kilometre uzunluğundaki üretim yolunu asfaltlamasıyla birlikte köyde yepyeni bir dönem başladı. Ürünü tozdan, yolları çamurdan kurtulan, bahçelerine yaz-kış ulaşma fırsatı bulan Kavacıklı üreticiler, “Rüyalarımızda bile göremeyeceğimiz yollara İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde kavuştuk” diyerek mutluluğunu dile getiriyor. Hasat mevsimi öncesinde yolların yapımının tamamlanması sayesinde ürünler çok daha hızlı toplanıyor, tozdan arınan meyveler daha kolay ve daha iyi fiyattan alıcı buluyor. Pırıl pırıl üretim yollarına sahip olan Kavacık şimdi yetiştirdiği üzümlerin ülke çapında tanıtılması için düzenlenen 19-20 Eylül tarihlerindeki festivale hazırlanıyor.

“Rüyamızda görsek inanmazdık”
Kavacık Muhtarı Şinasi Köse, üretim yollarının asfaltlanmasıyla birlikte hem ürün kalitesinin arttığını, hem yakıt tasarrufu sağlandığını, hem de taşıtların yıpranmasından kaynaklanan masraflarının azaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Yollarımız arazi yolu olduğu için sürekli sorun yaşıyorduk. Yağmur yağdığı zaman hasadımızı yapamıyorduk. En önemlisi de yol tamamen arazinin içinden geçtiği için toz hem üründe kalite bozukluğu hem de bağlarda hastalığa neden oluyordu. Bundan dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne müracaatımızı yaptık. Onlar da bize destek oldu. Bu yıl ilk olarak 6 kilometrelik yolumuz asfaltlandı. Çok memnun kaldık. Hem zaman hem yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Araçlarımız da yıpranmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ilgisinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. İnsanlarımız ‘rüyamda görsem inanmazdım’ diyor.”

Üretici memnun
Kavacıklı üzüm üreticisi Murat Özdemir de, bugüne kadar yağmur yağdığında bağ yollarına giremediklerini hatırlatarak, “Büyükşehir Belediyemiz sağ olsun; artık böyle bir sıkıntımız kalmadı. Tozdan dolayı ürünlerin kalitesi de düşüyordu. Ürünü topladıktan sonra yıkamak zorunda kalıyorduk. Yıkandığı zaman da dumanı gidiyordu” diye konuştu.

Bir başka üretici Selim Yıldırım ise bağına ulaşmak için aracıyla çok kez çamura saplandığını, hasat döneminde ise üzümlerin toza batması nedeniyle satışlarının düştüğünü dile getirerek, artık çok daha rahat ettiklerini söyledi.

Ova yolları 4 bin km’yi aşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalara daha kolay ulaşım sağlamak ve ürün kalitesini artırmak için başladığı ova yolu asfaltlamalarında, 2015 yılı sonuna kadar 4 bin 125 km’yi tamamlamış olacak. Türkiye’de ova yollarına yatırım yaparak tarım arazilerini tozdan kurtaran ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu proje için 11 yılda 373 milyon TL harcadı.
 
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber