Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

27
Ağustos

Önce Fitch, sonra Moody’s

TÜMÜ PAYLAŞ

Önce Fitch, sonra Moody’s
Önce Fitch, sonra Moody’s
Önce Fitch, sonra Moody’s
Önce Fitch, sonra Moody’s
Önce Fitch, sonra Moody’s
Olumsuz iç ve dış ekonomik koşullara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısını onaylayan Fitch raporundan sadece 5 gün sonra, dünyaca ünlü bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de İzmir raporunu yayınladı. Raporda, Büyükşehir Belediyesi’nin birikmiş nakit rezervlerinin kuvvetlendiği ve tüm borçların anapara-faiz geri ödemelerinin 2.2 katı kadarını “rahatlıkla” karşılayabilecek düzeyde olduğu açıklandı.

Dünyaca ünlü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 21 Ağustos 2015 tarihli İzmir raporunun ardından, bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s de, 26 Ağustos tarihinde yayınladığı son raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulusal ölçekte kredi notunu “Aa3”, küresel ölçekte kredi notunu da “Baa3” olarak bir kez daha teyit etti. Raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birikmiş nakit rezervlerinin kuvvetlendiği, nakit rezervlerin tüm borçların anapara ve faiz geri ödemelerinin 2.2 katı kadarını “rahatlıkla” karşılayabileceği kaydedildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borç yükünün “yönetilebilir” düzeyde olduğu belirtilen Moody’s raporunda, kredi notlarının İzmir’in yatırım planları için fon çoğunluğunu oluşturan “tutarlı” ve “sağlam” faaliyet performansına sahip olduğu vurgulandı. Bunlara ek olarak, kredi notlarının “olumlu” mali performansı ve “yeterli” likidite düzeyini de yansıttığı açıklandı. Raporun dikkat çekici bir yönü de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal verileri kamuoyuyla paylaşmadaki şeffaflığının Türk standartlarının üstünde olduğunun anlatıldığı bölüm oldu. Moody’s analistleri, raporda ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin oldukça güçlü iç bütçeleme prosedürlerine sahip olduğunu, etkili çok yıllı planlama, yerinde borç yönetim stratejisi ve finansal yönetim uygulama kalitesiyle dikkat çektiğini, belediyenin sağlam faaliyet dengelerinin kendi kendini finanse edebilme kapasitesini yansıttığını vurguladı.

2016’da 1.6 milyar TL yatırım harcaması
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz 5 yıl içerisinde 3.5 milyar TL tutarında yatırım yaptığı kaydedilen Moody’s raporunda, Belediye’nin ulaşım, kentsel altyapı gibi önemli yatırımları oluşturan sermaye giderlerine 2015 yılında 1.5 milyar TL, 2016 yılında 1.6 milyar TL tutarında harcama öngörüldüğü belirtildi. Moody’s, Belediye’nin yatırım stratejisini gözden geçirmeye istekli olması ve güçlü faaliyet fazlasına sahip olması nedeniyle, büyük miktarda finansman açığıyla karşılaşma olasılığının düşük olduğunu vurguladı. Açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “giderlerin kontrolüne kendini adadığı” konusuna da dikkat çekildi.

Döviz borçlarında sıkıntı yok
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin döviz kuru dalgalanmalarına karşı önlem aldığı belirtilen raporda, Belediye’nin yükselen olumlu faaliyet sonuçlarıyla beraber yabancı para birimi cinsinden borçlarının büyük bir kısmını döviz riskine karşı koruyacak düzenlemelere giderek Belediye’nin borç ödeme servisi kapasitesini desteklediği ifade edildi. Moody’s raporunda, Belediye’nin Avrupa Yatırım Bankası’ndan alınan 103 milyon Euro’luk kredi ile temin ettiği fonları borç ödeme servisini korumak için “ayrı bir risk hesabında” tuttuğu, risk hesabındaki tutar ile Avrupa Yatırım Bankası’na yapılacak yıllık borç servisi ödemelerini “fazlasıyla” karşılayacağının bilgisi de yer aldı.

Başkan’dan değerlendirme
Moody’s raporunu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son 11 yılda aldığı mesafe gerçekten bizi çok memnun ediyor. Belediyemizin uygulamalarının ve şeffaflığının Türk standartlarının üzerinde olmasının uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından tescillenmesi, şüphesiz bir tesadüf değil. Yaptığımız stratejik planlar, belirlediğimiz yol haritası, uyguladığımız mali politikalar ve uluslararası piyasalardan rekabet gücünü yükseltmeye yönelik olarak sağladığımız ucuz- uzun vadeli finansmanlar, bizim bu sonucu elde etmemizi sağladı. Tedbirli mali yaklaşımımızdan, sürdürülebilir yatırım politikamızdan, kaynakları etkin, ekonomik, verimli ve yerinde kullanmamızdan, hesap verilebilirlik anlayışımızdan vazgeçmeden İzmir’e hizmet etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Fitch ne demişti?
Bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings de, Moody’s’ten birkaç gün önce yayınladığı İzmir raporununda, olumsuz iç ve dış ekonomik koşullara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısını bir kez daha onaylamıştı.
Güçlü faaliyet performansı sayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borç servislerini “rahatlıkla karşılayabilecek kapasitede” olduğunu duyuran Fitch, 2015-2017 döneminde Belediye cari dengesinin sağlam kalmaya devam edeceği ve söz konusu dönemde yatırım harcamalarının tamamını karşılayacağı tahmininde de bulunmuştu.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber