Ağustos

İzmir’in elektrikli otobüsleri için Hollanda-Çin rekabeti

İzmir’in elektrikli otobüsleri için Hollanda-Çin rekabeti
Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs filosunu İzmir’de hayata geçirmek için düğmeye basan ESHOT Genel Müdürlüğü, bu hedef doğrultusunda bir adım daha attı. ESHOT’un 20 adet “full elektrikli otobüs” alımı için çıktığı ihaleye Hollanda ve Polonya’dan birer, Çin Halk Cumhuriyeti’nden de iki firma katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “çevreci ulaşım” teknolojilerini hayata geçirme stratejisi doğrultusunda elektrikli otobüsleri gündemine alan ESHOT Genel Müdürlüğü, 20 adet “full elektrikli otobüs” alımı için ihale yaptı.
8 firmanın dosya aldığı ihaleye ‘halen elektrikli otobüs üretimi yapan ve elektrikli otobüsleri işletmede bulunan’ 4 firma katıldı. Firmalardan üçü teklif verirken, Polonya’dan Solaris Bus&Coach Sa teşekkür mektubu sundu.
20 adet elektrikli otobüs için Hollanda’dan Ebusco B.V (8 milyon 195 bin 800 Euro), Çin Halk Cumhuriyeti’nden CSR Zhuzhou Elektric Lokomotive Co, Ltd. (10 milyon 28 bin Dolar) ve yine Çin Halk Cumhuriyeti’nden BYD Europe B.V (10 milyon 580 bin Euro) tutarındaki tekliflerini ihale komisyonuna teslim etti. İhale rakamlarına şarj ekipmanlarının da dahil olduğu bildirildi.
İhaleye sunulan teklifler, elektrikli otobüs alımı konusunda araştırma yapan 7 kişilik uzman komisyon tarafından değerlendirmeye alınacak. İzmirliler, sözleşmeyi takiben 6 ay içerisinde elektrikli otobüslerle buluşacak.