Ağustos

Kuş Cenneti’ydi, balıkların da cenneti olacak

Kuş Cenneti’ydi, balıkların da cenneti olacak
Homa Dalyanı’ndaki rehabilitasyon çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kuş Cenneti sahasında bulunan dalyanı derinleştirerek balık popülasyonunu artırmayı ve sahada yaşamını sürdüren balıkların kışlatılmasını hedefliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'nde yer alan 5 dalyandan günümüzde çalışır durumdaki tek dalyan konumundaki Homa’da derinleştirme kanalları açarak, hem taze su girişinin hızlanması hem de balık popülasyonunun zenginleştirilmesi için çalışma yürütüyor. Yıl boyunca dalyandaki balık varlığının korunmasını sağlayacak proje, aynı zamanda tüm dünyadaki dalyan ve lagünleri tehdit eden unsurların başında gelen dalyan sahası ve boğazlarındaki sığlaşmanın da önüne geçecek. Devam eden çalışmaların bir diğer getirisi ise dalyan sahasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin üreyebilecekleri ortamların iyileştirilerek, bu türlerin devamlılığını sağlamak olacak. Tarama çalışmalarından çıkarılan malzemeler ise dalyan duvarlarının güçlendirilmesinde kullanılarak dalyanın gerek çevresel, gerekse meteorolojik açıdan olumsuz koşullara karşı dayanıklılığı artırılıyor.

Üniversite ile birlikte çalışılıyor
“Homa Dalyanı Rehabilitasyon Projesi” kapsamındaki çalışmalar, İZSU Genel Müdürlüğü ile alanı mülkiyetinde bulunduran Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi arasında 2014 yılında imzalanan protokolün ardından başladı. İZSU filosunda bulunan, “Meltem İzmir” tarama gemisi, “İmbat İzmir” römorkörü ve “Poyraz İzmir” iş gemisinin yanı sıra, hem paletli iş makineleri hem de amfibik (yüzergezer) iş makineleri ile de karadan ve denizden çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar yaklaşık 100 bin m³ malzeme tarandı.

Hem balıklara, hem kuşlara
Proje ile Gediz Deltası'na gelerek dalyan sahasında kuluçkaya yatan kuş türlerinin rahatça üreyebilecekleri ortamlar oluşturularak, bu türlerin neslinin devamı sağlanacak. Böylelikle dalyanda yaşamını sürdüren balıkların kışlatılması gerçekleştirilerek yıl boyu balık varlığı korunacak. Bu sayede İzmirliler, dalyan sahasında amatör olarak balık yakalamak için uygun koşullara sahip olacak. Bilimsel raporlara göre, İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi ile birlikte düşünüldüğünde; İzmir Körfezi'nin genelinde elde edilecek pozitif değişim ile hem iç ve orta hem de dış körfezde, gerek ekonomik gerekse ekolojik açıdan önemli bir gelişim sağlanacağı ifade ediliyor.

“Doğayı koruyarak kalkınacağız”

Çalışmaların devam ettiği Homa Dalyanı’na giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; İZSU Genel Müdürü Fügen Selvitopu, ilgili daire başkanları ve projeye destek veren akademisyenle görüşerek son durum hakkında bilgi aldı. Kuş Cenneti’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZKUŞ’un çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz zaten yıllardır Homa Dalyanı’nı rehabilite etmek için çalışıyoruz. Bunlar, İzmir’in tek kalan dalyanını korumak ve varlığını sürdürmesini sağlamak, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’yle birlikte burada balık üretmek, çocuklarımıza balık tutturarak denizi sevmelerini sağlamak, Kuş Cenneti ve Doğal Yaşam Parkı’nın bilinirliğini artırmak için yapılan çalışmalar” diye konuştu. Başkan Aziz Kocaoğlu, Homa Dalyanı’nın derinleştirilmesi ve kuş üreme adalarının yeniden yapılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, “Hem doğayı koruyacak bir çevre yatırımı yapıyoruz, hem de kentin zenginleşmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu çalışmalar devam ettikçe Kuş Cenneti’nin tanınırlığı artacak. İzmir’in çok önemli bir doğal turizm destinasyonu olan Kuş Cenneti’nin dünyaya tanıtılması kentin kalkınmasına hizmet edecek. Arkadaşlarımız bu yöndeki çalışmaları başarılı bir şekilde yürütüyorlar” dedi.