Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

15
Haziran

Foçalılar bu habere çok sevinecek

TÜMÜ PAYLAŞ

Foçalılar bu habere çok sevinecek
Foçalılar bu habere çok sevinecek
Foçalılar bu habere çok sevinecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeni Foça’daki kamulaştırma ve SİT sorunları nedeniyle yapımı geciken 50 bin kişilik ileri biyolojik arıtma tesisi için bu ay kazmayı vuruyor. Büyükşehir Belediyesi, arıtma ve kanal şebekesi için Yeni Foça’ya yaklaşık 36 milyon liralık yatırım yapmış olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin turistik bölgelerinden Yeni Foça’nın en büyük çevre sorununu çözüyor. Büyükşehir’in yatırımlarıyla içme suyu şebekesi baştan sona yenilenen ve dereleri ıslah edilen Yeni Foça, şimdi de foseptikten kurtuluyor. İleri biyolojik atık su arıtma tesisinin kurulacağı mahallede İZSU, önce kanal şebekesi döşeme çalışmalarını sürdürürken arıtma tesisinin de imalatına başlıyor.
Çevre yerleşimlerde gerçekleştirdiği artıma hamlesiyle Gediz, Küçük Menderes, Nif ve Yarımada havzalarını kirlilikten kurtaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeni Foça arıtması için de Mart ayında başladığı ihale sürecini tamamlayarak firma ile sözleşme imzaladı.

50 bin kişi kapasiteli
Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii’nde 26 bin metrekarelik alanda inşa edilecek ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak. Avrupa standartlarında inşa edilecek tesis, azot ve fosfor giderimini sağlayacak. Koku giderim sistemi de yer alacağı tesiste, arıtılmış sular UV ile dezenfekte edilecek. 11.3 milyon liraya mal olacak tesis 300 günde tamamlanacak.

Kanal yatırımı sürüyor
Arıtma yapılacak bölgelerde arıtma tesisi ile kanal sistemini bir bütün olarak hayata geçiren ve modern bir alt yapı sistemi kuran İZSU Genel Müdürlüğü, kanal şebekesinin arıtma tesisine oranla daha uzun sürmesi nedeniyle Yeni Foça’daki kanal çalışmalarını öncelikli olarak, 2014 yılı Kasım ayında başlattı. 88 kilometre uzunluğundaki kanal şebekesi ve evsel atıkları arıtmaya pompalar vasıtasıyla iletecek 5 adet terfi merkezi, yaklaşık 24.6 milyon liraya mal olacak.

İtiraz ve izinler için beklendi
İZSU Genel Müdürlüğü’nün Yeni Foça Arıtma Tesisi için hazırladığı uygulama projesi, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanmış, daha sonra uzunca bir süre, arıtma tesisinin yapılacağı parsellerin kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması ve arıtma tesisine bağlantıyı sağlayacak servis yoluyla ilgili imar planına itiraz davasının neticelenmesi beklenmişti. Arıtma ile birlikte yapılması gereken kanalizasyon sisteminin geçtiği bazı güzergahlarda SİT alanları bulunması nedeniyle ilgili kurumlardan izin alınmasının ardından, Karayolları güzergahında bulunan kanalizasyon hatlarının yapılabilmesi için de Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün gerekli izni vermesi beklendi. İZSU, bu izinlerin alınmasının ardından 17 Mart tarihinde yapım ihalesine çıktı.

 
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber