Haziran

Doğaseverler ‘cenneti’ hem çizdi hem fotoğrafladı

Doğaseverler ‘cenneti’ hem çizdi hem fotoğrafladı
İzmir Kuş Cenneti’nin tanıtımı amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Ulusal Foto Safari ile 6. Ulusal Karikatür Yarışması’nda dereceye giren eserlerden oluşan sergi, düzenlenen tören ile açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) İzmir Şube Müdürlüğü ile İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) işbirliğinde düzenlenen Ulusal Foto Safari ile 6. Ulusal Karikatür Yarışması’nın ödül töreni yapıldı. Kuş Cenneti’nin tanıtımı amacıyla düzenlenen iki yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan eserler, Bostanlı Açıkhava Güzel Sanatlar Parkı’nda sanatseverler ile buluştu. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Kuş Cenneti’nin kentin en önemli değerlerinden biri olduğunu belirterek, Kuş Cenneti’ni ayağa kaldırmak ve kuş sayısının artması için gereken her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi. İzmir Kuş Cenneti’nin hak ettiği ölçüde tanınmadığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Biz de farkındalık yaratmak ve tanıtmak için uğraşıyoruz. Bu sene foto safari yaptık. 6 senedir karikatür yarışması yapıyoruz. Sasalı’da İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı açtığımız gün birçok İzmirli Sasalı’nın nerede olduğunu bilmiyordu. Kuş Cennetini de bilmemesi doğal. Böyle bir değerimizi, arazi rantının pik yaptığı bir süreçte ancak onu içimize sindirerek, doğamızı, toprağımızı, suyumuzu ve kuşlarımızı koruyarak tanıtabiliriz. Duyarlığın artırılması için herkesi çalışmaya davet ediyorum” dedi.

400 eser katıldı
400’den fazla eserin katıldığı Karikatür Yarışması’nda 40 eser sergilenmeye, 7 eser de ödüle layık görüldü. Sırasıyla Mehmet Kahraman, Halit Kurtulmuş, Erdoğan Oruç ilk üç dereceye girerken, Muammer Olcay, Ömer Çam ve 18 yaş altında da Eylül Baylan ile Kaan Altan mansiyon aldı.

İlk kez düzenlendi
Bu yıl ilk kez 3-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenen “Yaban Hayatı” konulu foto safari, Türkiye’nin farklı köşelerinden doğa ve kuş fotoğrafçılarını İzmir’de buluşturdu. Türü tehlike altındaki çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan ve dünyanın sayılı kuş sulak alanlarından olan İzmir Kuş Cenneti’nde 3 günlük foto safarinin ardından düzenlenen yarışmada; foto muhabiri ve doğa fotoğrafçısı Aykut Fırat, doğa fotoğrafçıları Okyay Bulut, Zafer Kurnuç, Serhat Tigrel, Ömer Furtun, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Lütfü Dağtaş ile DMKP İzmir Şube Müdürlüğü temsilcisi Elif Karabulut’tan oluşan Seçici Kurul, 119 fotoğraf arasından ilk 3 derece ile 7 mansiyon ve 15 sergilenmeye değer eseri belirledi.
Değerlendirme sonucunda “Küçük Ak Balıkçıl” fotoğrafıyla Cahit Ağcal birinci, “Uzunbacak Kuşu” fotoğrafıyla Levent Özerbil ikinci, “Yeşilbaş Kuşu” fotoğrafıyla Onur Keskin üçüncü oldu.
H.Çağlar Güngör, Murat Yılmaz, Göksel Alpaslan, Cahit Ağcal, Kadir Balcıner, Göksel Alpaslan, Sezai Göksu mansiyon ödülü aldı.
Ulusal Foto Safari ile 6. Ulusal Karikatür Yarışması sergisi 12-22 Haziran 2015 tarihleri arasında Karşıyaka Belediyesi Giriş Sergi Salonu’nda görülebilir.