Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

30
Nisan

Bienal de var, Roman havası da..

TÜMÜ PAYLAŞ

Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
Bienal de var, Roman havası da..
İzmir’de Mayıs, Büyükşehir Belediyesi’nin birbirinden renkli etkinlikleriyle kültür-sanat açısından oldukça hareketli geçecek. Gülsin Onay, Okay Temiz, Hakan Aksev, Makbule Kaya ve Tolga Çandar gibi tanınmış sanatçıların sahne alacağı kentte, Uluslararası Sanat Bienali’nden Roman gecesine kadar pek çok önemli etkinlik de var.

Kentin en prestijli kültür-sanat mekanı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), Mayıs ayında birbirinden seçkin konserler ve sergilerle İzmirliler’e keyifli bir bahar yaşatmaya devam edecek. AASSM, 4 – 11 Mayıs tarihleri arasında 3. Uluslararası İzmir Sanat Bienali’ne de ev sahipliği yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile düzenlenen bienalde 14 ülkeden 120 sanatçı İzmir’de buluşarak eserleri aracılığıyla duygularını sanatseverlerle paylaşacak. Resim, seramik, yerleştirme, baskı resim, heykel, fotoğraf ve video art sanat dallarında 400 eserin yer alacağı bienalde birbirinden değerli sanatçıların konferanslarına da yer verilecek.

Okay Temiz, Yetkin Dikinciler ve Hakan Aysev AASSM’de
4 Mayıs Pazartesi günü, Ege Yaylı Çalgılar Beşlisi ve Perküsyon topluluğunun konseri var. Pop-Rock tarzında şarkıları kendi düzenlemeleriyle ortaya koyan topluluk, bu konserde Sting, Michael Jackson, Queen, Elton John, Nat King Cole, Elvis, Beatles gibi ünlü sanatçı ve toplulukların unutulmamış şarkılarını seslendirecekler. Kemanda Hakan Özaytekin ve Tolga Akın, Viyolada Alp Gültekin, Viyolanselde Arzu Gök, Kontrabasta Bülent Oral ve perküsyonda Ali Çetir yer alacak. Konser AASSM Küçük Salon’da gerçekleştirilecek.
5 Mayıs Salı günü, Küçük Salon’da Volkan Kartal (obua), Elif Odabaş (korno) ve Başarcan Kıvrak (piyano) klasik müzik sevenler için sahne alacak.
6 Mayıs Çarşamba günü, tiyatro sanatçısı Yetkin Dikinciler’in anlatımıyla, The Legacy (Miras) Projesi İzmir’e geliyor. Neyzen Kerem Tufan, kompozitör Caner Anar ve semazen Nurhak Gönen tarafından Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin rubaileri sahneye konulacak. “Ses, nefes, ruh, beden” birlikteliğinin yansıması olarak düşünülen bu projede Rumi’nin rubaileri “ses”, ney “nefes”, sema “beden” öğelerini simgeliyor. AASSM Büyük Salon’da gerçekleşecek konserde Ege Sanat Senfoni Orkestrası’nın şefliğini Naci Özgüç yapacak.
7 Mayıs Perşembe günü, Büyük Salon’da Aydın Esen Group Feat konseri var. Klavyede Aydın Esen, bas gitarda Greg Jones, davulda Bob Moses ve perküsyonda Okay Temiz yer alacak.
7 Mayıs Perşembe günü Küçük Salon, Beyaz Geceler ile “Lied” akşamına ev sahipliği yapacak. Solist sanatçı soprano Birgül Su Ariç, bass Tevfik Rodos, Mehmet Ariç’in piyanosu eşliğinde Çaykovski ve Rahmaninov şarkılarını yorumlayacak.
11 Mayıs Pazartesi günü, viyolanselde Dilbağ Tokay, piyanoda Emine Sardaroğlu “Çello, Piyano Duo” konseriyle izleyici karşısına çıkacak. Renkli programlarıyla ve özgün yorumlarıyla beğeni toplayan sanatçılar, Küçük Salon’da verecekleri konserde J. Brahms, Ahmed Adnan Saygun ve Özkan Manav’ın eserlerine yer verecek.
12 Mayıs Salı günü, Bilkent Nefesli Topluluğu Küçük Salon’da konser verecek. Obuada Selçuk Akyol ile Ufuk Soygürbüz, klarnette Nusret İspir ve Selen Akçora, fagotta Ozan Evruk ile Onur Üzmez, korno da ise Güloya Altay ile Tayfun Avcıoğlu izleyici karşısına çıkacak.
13 Mayıs Çarşamba günü Büyük Salon’da 8 bayan müzisyenden oluşan Allegra Ensemble ve Hakan Aysev “Bi Dünya Müzik” adını verdikleri programlarıyla bahar havası estirecek. Konserin şefliğini ve aranjörlüğünü Osman İşmen yapıyor.
14 Mayıs Perşembe günü ise İzmir Oda Orkestrası, Küçük Salon’da “Bahar Konseri” verecek. Nesrin Bayramoğulları’nın şeflini yapacağını konserde Vivaldi’nin “Mevsimler”, G. Holberg’in “Suit” eserleri yorumlanacak. Ozan Akkol da kemanıyla konsere eşlik edecek.
AASSM’deki konserlerin biletleri www.aassm.org.tr ile www.izmir.bel.tr/Kultursanat adreslerinden ya da AASSM, İzmir Sanat ve İsmet İnönü Sanat Merkezleri’nden temin edilebilecek. Tüm etkinliklerin başlama saati 20.00.

İZDOB konserleri
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ayrıca 1 Mayıs, 8 Mayıs ve 15 Mayıs Cuma günlerinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın konserlerine evsahipliği yapacak. 2 Mayıs “Carmina Burana”, 11 Mayıs Leyla Gencer’i Anma, 26 Mayıs Salı “Operada hayalet” konseri ile İZDOB İzmirliler’e güzel bir program sunacak.
22 Mayıs Cuma günü İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Özel Konseri düzenlenecek. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ayrıca 9 Mayıs Cumartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Senfoni Orkestrası bir konser verecek. Orkestranın 16 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek programında ünlü piyanist Gülsin Onay sahne alacak. İki programda ücretsiz olacak.

AASSM’de sergiler
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 4 – 11 tarihleri arasında gerçekleştirilecek İzmir Sanat Bienali kapsamında tüm galerilerde sergi olacak. Sanat Merkezi, 14 Mayıs – 14 Haziran arasında “Fotoğraflarla Çocuk Hakları” ile “İzmir’in Dünü Bugünü” konulu sergilere ev sahipliği yapacak. 15 – 31 Mayıs tarihleri arasında da “Puslu Kıtalar Atlası” sergisi gezilebilecek.

Tiyatro severler için
2 Mayıs Cumartesi günü Kenan Ece ve Selen Öztürk, Kültürpark’ta yer alan İzmir Sanat’ta “Bakarsın bulutlar gider” isimli oyunla seyirci karşısına çıkacak. Oyunun seansları 16.00 ve 20.00.
3 Mayıs Pazar günü Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu, Edip Cansever’den uyarlanan “Bezik Oynayan Kadınlar” isimli oyunuyla İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde sahne alacak. Oyunda Yasemin Tüzün, Selma Akoğlu, Arzu Süer ve Murat Çobangil rol oynuyor. Oyun ücretsiz olacak.
9 Mayıs Cumartesi günü, Jose Saramago’nun romanından Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun uyarladığı “Görmek” adlı oyun tiyatro severlerle buluşacak. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde saat 20.00’deki oyuna girişler ise ücretsiz.
23 Mayıs Cumartesi saat 20.00’da İzmir Sanat’ta Oyun Atölyesi Edward Albee’nin “Kim Korkar Hain Kurttan” isimli tiyatro oyununu sahneleyecek. Bu oyunda seyirciler tiyatro tarihinin en önemli orta yaş çiftlerinden Martha ve George'un evliliğindeki çöküntülere tanık olacak. Oyunda Zerrin Tekindor, Tardu Flordun, Şükrü Özyıldız ve Nilperi Şahinkaya yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ücretsiz oyunların dışındaki tiyatro ve konser biletlerini 1 TL.’den satışa sunuyor.

Gevende grubu konser veriyor
27 Mayıs Çarşamba günü İzmir Sanat’ta, saat 20.30’da Gevende isimli müzik grubunun konseri olacak. Caz rock tarzında müzik yapan grubun “Ev” ve “Sen Balık Değilsin ki” isimli albümleri bulunuyor. Tiyatroların ve konserin biletleri; www.izmir.bel.tr/Kultursanat adreslerinden ya da AASSM, İzmir Sanat ve İsmet İnönü Sanat Merkezleri’nden temin edilebilecek.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anılıyor
Ulucanlar Cezaevi'nde 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, ölümlerinin 43. yıl dönümünde, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde anılacak. 6 Mayıs Çarşamba günü saat 19.30’da Can Dündar’ın “Delikanlım” isimli belgeseli ile başlayacak etkinlik panel ile devam edecek. Bora Gezmiş’in moderatörlüğünü yapacağı “68’lerden Günümüze” konulu panelde Hacı Tonak, Filiz Yalçın ve Gizem Keçeci konuşmacı olarak yer alacak.

Roman Ateşi Gündoğdu Meydanı’nda yanacak
İzmir’de Hıdırellez 5 Mayıs Salı günü, Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek “Roman Ateşi Festivali” ile kutlanacak. Saat 20.00’de Tepecik Flarmoni Orkestrası, 21.00’de Koçani Orkestrası ile birlikte Esma Recepova konser verecek. Ayrıca aynı gün saat 20.30’da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik programı çerçevesinde İkiçeşmelik Mahallesi, Tepecik İşçiler Caddesi, Gürçeşme Vasıf Çınar İlkokulu, Eşrefpaşa Mahalesi Halitbey İlkokulu, Güney Mahallesi Hamam Sokağı’nda dans ve ritim grupları sahne alacak. 6 Mayıs Çarşamba günü ise saat 13.30’da Roman Bandosu eşliğinde Basmane Meydanı’ndan kortej yürüyüşü başlayacak, 14.30’da Kültürpark’ta konserler ve dans gösterileri olacak.

İzmir’de Yörük şöleni
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Gaziemir Atatürk Bulvarı Festival Alanı’nda 6 – 10 Mayıs tarihleri arasında Dede Korkut Yörük Türkmen Federasyonu tarafından düzenlenen Kültür Şöleni gerçekleşecek. 5 günlük etkinlikte 8 Mayıs’ta Makbule Kaya, 9 Mayıs’ta Sevcan Orhan ve 10 Mayıs’ta Tolga Çandar konser verecek.

Hat sanatçısı Yılmaz Özbek anısına
İzmir Sanat 4 – 22 Mayıs tarihleri arasında çağdaş hat sanatçısı Yılmaz Özbek anısına düzenlenen kaligrafi sergisine ev sahipliği yapacak.

Sinematek’te başyapıtlar zamanı
İzmirli sinemaseverlerden büyük ilgi gören “Sinematek” gösterimlerinde bu ay, dünya sinemasına damga vuran ünlü yönetmenlerin başyapıtları yer alacak. “Sinematografik Başyapıtlar” temalı gösterimlerde, filmler ücretsiz olarak İzmirlilerle buluşacak.
1 Mayıs Cuma, yönetmenliğini Akira Kurosawa’nın Ikiru (Yaşamak) adlı 1952 yapımı film yer alıyor. Japonya sinemasının çıkardığı en önemli isimlerden biri olan yönetmenin dram türünde çektiği bu filmde Kanji Watanabe’nin sıradan yaşamında kanser olması ile birlikte hayatı sorgulaması ele alınıyor.
8 Mayıs Cuma günü, Mikhail Kalatozov’un Soy Cuba (Ben Küba’yım) isimli filmi gösterime giriyor. 1964 yapımlı filmde Batista yönetimi içerisindeki sömürgeleşen Küba’nın devrime doğru ilerleyiş süreci anlatılıyor. Zamanında Küba ve Sovyetler Birliği tarafından sahiplenilmeyen ve 1990’a kadar Amerika’da gösterimi yasaklanan film tesadüfen Martin Scorsese ve Francis Ford Coppola tarafından fark edilip ortaya çıkarılınca gerçek değerine kavuşmuş, bu yüzden “unutulmuş bir başyapıt” olarak yer almıştır.
15 Mayıs’ta Federico Fellini’nin Giulietta Delgi Spiriti (Ruhların Giulietta’sı) isimli filmi sinema severlerle buluşacak. 1965 yılında çekilen filmde oyuncu Giulietta Masina ihanete uğramış bir kadını oynuyor.
22 Mayıs Cuma günü ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Macerası) isimli 1968 yapımı bilim kurgu filmi gösterime giriyor. Kubrick’in hem dini göndermeleri hem de gelecek ile ilgili yerinde tespitleriyle tanınan bu film, bir grup maymunun milyonlarca yıl önceki görüntüleriyle başlıyor. Onların arasına düşen bir parçayla değişime uğrayan maymunlara vurgu yaptıktan sonra bir uzay aracına geçiş yapıyor.
29 Mayıs’ta ise Sergei Parajanov’un Tini Zabutykh Predkiv (Unutulmuş Atalarımızın Gölgesi) isimli film sinema severlerle buluşacak. Epizodik yapıdaki bu baş yapıt, iki gencin aşkına, ölümle başlayan çocukluktan ölümle biten gençliğe, ölü doğaya ve doğada canlanışa dair bir Karpat ağıt olarak biliniyor. Film, babasının katilinin kızına aşık olan bir adamın trajik hikayesini anlatıyor. Rus köy yaşamından kesitler sunulan film, yönetmenini de dünyaya tanıtan bir film olarak sinema tarihine geçiyor.
İzmir Sanat’taki Sinematek filmlerinin başlama saati 20.00.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber