Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

17° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

04
Nisan

Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”

TÜMÜ PAYLAŞ

Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
Dünya yarışıyor, biz de koşmalıyız”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Köy-Koop ile birlikte düzenlediği Tarım Çalıştayı’nda konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Ne yaparsanız yapın, ne üretirseniz üretin; pazarlayamıyor ve satamıyorsanız, yaptığınız iş yok olur” diyerek kooperatifleşmeyi işaret etti. Köy-Koop Birlik Başkanı Muhittin Akbulut, Türkiye’de ilk kez bir belediye başkanının tarımı kendisine dert edindiğinin altını çizerek Başkan Kocaoğlu’na teşekkür etti.

Türkiye’de ilk kez sözleşmeli üretim modelini uygulayarak kırsal kalkınmaya destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Köy-Koop İzmir Birliği ile “Yerel Yönetimler ve Kooperatifler El Ele Çalıştayı” düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen çalıştaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen kooperatif birlik başkanları katıldı. Çalıştayın yöneticiliğini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Projeler Şube Müdürü Ertuğrul Tugay, kırsal kalkınma için Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteği anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarım ve hayvancılık ile kooperatiflerin gelişimine büyük destek verdiklerini anlattı. 27 yaşına kadar çiftçilik yaptığını ve tarım sektörünün sorunlarını çok iyi bildiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Amaç kalkınmak, insanımızın yaşam standardını, gelir düzeyini artırmak ve lokmamızı büyütmek. Kendimize hedef belirledik, ‘yerelde kalkınma’ dedik. Çok önemli tarım alanlarına sahip bir bölgenin merkez kentinin belediye başkanı olarak tarım ve hayvancılığa özel önem veriyoruz. Hangi çocuğunuz zayıfsa, onu daha çok önemsersiniz. Tarım da bizde ‘sanayileşeceğiz’ diye başlanan süreçte göz ardı edildi. Tabi ki sanayileşme olacak ama tarım hiçbir zaman göz ardı edilmemeli”.
Konuşmasında Yarımada Stratejik Planı’nı yaptıklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Artık uygulamaya geçtik. Şimdi Gediz, Küçük Menderes, Nif, Bakırçay ve Tahtalı Havzası için çalışma yapacağız. Kalkınmanın kalıcı olması için çok boyutlu olması ve alt yapı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bunların hepsini, Büyükşehir Belediyesi olarak kooperatiflerimizle birlikte yapıyoruz. Ama ne yaparsanız yapın, üretirseniz üretin; pazarlayamıyor ve satamıyorsanız, yaptığınız iş yok olur” dedi.

Kooperatifleşmeliyiz
Tarım ve hayvancılığın kalkınması için kooperatifler bünyesinde birleşmek gerektiğinin altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pazarda söz sahibi olmak için kooperatiflere girmek zorundayız. Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinde tarım ve hayvancılık, kooperatif organizasyonlarıyla gerçekleştiriliyor. Biz de kooperatifleri kuracağız, destekleyip büyüteceğiz. Markalaşamadığımız müddetçe pazar payını artıramıyoruz. Biz İzmir’de tesis kurduğumuz, yatırım yaptığımız kooperatiflerle protokol yaparak onların verimliliğini, ekonomik gücünü artırmak için çalışacağız. Denetleyici olacağız ama müdahale etmeyeceğiz. Destekleyici, geliştirici olacağız. Nakliye masrafları nedeniyle İzmir’de tarım ürünlerinin rekabet gücü azaldı. Pazarımıza egemen olmamız lazım. Zamanımız kısıtlı. Dünyada herkes birbiriyle yarışıyor. O zaman bizim de koşturmamız gerekiyor. Koşturmamız için de birlik ve beraberlik, dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Biz İzmir’de çiftçiler ve üreticiler arasında kader birliği yaparak bir güven ortamı tesis ettik.”

Büyükşehir’e teşekkür
Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Muhittin Akbulut, Türkiye’de küçük çiftçinin son 10 yıldır çok zor durumda olduğunu belirterek, maliyetlerin artması nedeniyle artık çiftçinin toprağını ekip biçmekten vazgeçtiğini söyledi. İzmirli çiftçilerin arkalarında İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi bir destek olduğuna dikkat çeker Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizim yıllardır bir umudumuz var, o da İzmir Büyükşehir Belediyesi. İlklerin şehri İzmir’de umudumuz var derken boşuna söylemiyoruz. Türkiye’de ilk kez bir belediye, tarım ürünleri toz, toprak, çamur olmasın diye arazi yollarını asfaltladı. Okul Sütü projesi ilk kez İzmir’den başladı. Devlet bu doğru hamleyi görerek Türkiye genelinde okullarda çocuklara süt dağıtmaya başladı. İzmir her şeyin öncüsü ve örneği olan bir kenttir. Türkiye’de ilk kez bir belediye başkanı tarımı kendisine dert edindi. Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu’na mektup yazdı; teklifler sundu. İlk kez Kooperatifçilik Yasası, tarım ve hayvancılık gelişsin diyen bir belediye başkanımız var. Kırsal kalkınmaya belediyelerin olumlu katkıları çok büyük. Hayranlıkla ve heyecanla takip ediyoruz”.
Akbulut, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler ile birlikte kırsaldaki kadınların sürece katılımını sağlayacak tarım mağazaları açmak istediklerini de söyledi.
Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Yakup Yıldız ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na kooperatiflere sahip çıktığı ve tarımdaki önemli konuları masaya yatırdığı için teşekkür etti. Yıldız, tarım ve hayvancılık konusunda faaliyet gösteren kooperatiflerin tek çatı altında toplanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber