Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

25
Şubat

Şimdi diyalog zamanı

TÜMÜ PAYLAŞ

Şimdi diyalog zamanı
Şimdi diyalog zamanı
Şimdi diyalog zamanı
Şimdi diyalog zamanı
Şimdi diyalog zamanı
Şimdi diyalog zamanı
Şimdi diyalog zamanı
Kentteki tarihi değerlerin yeniden kente kazandırılması için yeni bir adım daha atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı-Kadifekale aksında yer alan Oteller, Havralar ve Anafartalar Caddesi 2. Etap bölgelerindeki uygulamalar için harekete geçti. İlgili kesimleri bir araya getiren Dialog Konferansı’na, Prof. Tekeli’nin “Tarihe tepeden değil orada yaşayanlarla birlikte sahip çıkıyoruz” cümlesi damgasını vurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 19 alt bölüme ayırdığı Kemeraltı-Kadifekale bölgesinin yeniden ayağa kalkması için belirlenen stratejide yeni ve önemli bir adım daha attı. Oteller, Havralar ve Anafartalar Caddesi 2. Etap bölgeleri için gerçekleştirilen dialog konferansı, bölgeyle ve konuyla ilgili herkesi aynı masanın etrafında topladı. Katılımcı ve sorgulayıcı yönetim modelini sözde değil eylemde gerçekleştirdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “270 hektarlık tarihi bölgeden hiç elimizi çekmeyeceğiz” dedi. Proje lideri Prof. Dr. İlhan Tekeli ise, “Tarihe tepeden değil orada yaşayanlarla birlikte sahip çıkıyoruz” şeklinde konuştu.

Sözde değil eylemde..
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, katılımcı yönetim anlayışıyla düzenlediği toplantılar serisi, “İzmir Tarih Projesi” kapsamında yer alan “Oteller, Havralar ve Anafartalar Caddesi 2. Etap Bölgeleri” ile ilgili planların değerlendirildiği “Diyalog Konferansı”yla devam etti. Konak Belediyesi, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve kamu kurumlarının temsilcileri ile akademisyenlerin katıldığı geniş kapsamlı toplantı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konferansın açılışında şunları kaydetti:
270 hektarlık tarihi bölgeyi kalkındırarak eski günlerine kavuşturmayı hedefleyen bir çalışma yapıyoruz. Geçmişten gelen mirası yeniden ayağa kaldırırken, bir yandan da burada yaşayan insanları doğup büyüdükleri yerden ayırmadan nasıl geliştirebileceğimizi araştırıyoruz. Katılımcı yönetim anlayışıyla, kentin tüm dinamikleriyle, bu bölgede söz sahibi olacak herkesle birlikte değerlendirip doğruya en yakını bulup, ama sürekli yenileyerek, tartışarak devam etmek ve hedefe ulaşmak durumundayız. Burada katılımcı ve sorgulayıcı yönetim modelini sözde değil eylemde gerçekleştirmek ve sürdürmek istiyoruz. Hem bizim hem Konak Belediyesi’nin hiç elini çekmeyeceği bu bölgede, öncelikli olarak çalışmaya ve kaynaklarımızı ayırmaya devam edeceğiz.

Tarihe sahip çıkmak
Büyük kentlerin tarihsel merkezlerinin çöküntü bölgesi olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli ise, İzmir Tarih Projesi’nin uygulamaya geçme aşamasında katılımcı bir operasyon programı uygulamaya çalıştıklarını söyledi. ‘Operasyon planı’nın yeni bir kavram olduğunu kaydeden Tekeli, “Belki de ilk defa burada uyguluyoruz. Etkili olabilmesi için projelerin raflarda durması değil, eyleme geçmesi ve uygulanması gerekiyor. Uyguladığımız operasyon planıyla tarihe sahip çıkıyoruz. Tarihe tepeden değil, orada yaşayanlarla, İzmir’i sevenlerle, üniversitelerle birlikte sahip çıkıyoruz. İzmir’in tarihi bölgesini bir çöküntü alanı olmaktan kurtarmaya çalışmalarını katılımcı anlayışla yapmak beni heyecanlandırıyor. Diğer kentler de bu örnekten esin alarak benzer uygulamalar geliştireceklerdir. İzmir’in tarihsel merkezini bir çöküntü alanı değil, İzmirlinin sahip çıktığı ve kıskançlıkla korumaya çalıştığı bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. Projenin uluslararası destekleri ortaya çıkabilir. Projedeki bazı konular, üniversiteler aracılığıyla uluslararası projeye dönüştürülebilir” diye konuştu.

İş adamlarına çağrı
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, bölgenin gelişmesi için işadamlarına çağrıda bulundu. Pekdaş şunları söyledi:
Bölgede yapacak çok işimiz var ama etkin, noktasal dokunuşlarla tetikleyici olabiliriz. Örneğin Hatuniye Meydanı girişindeki sokak girişlerinin sağlıklaştırılması ve düzenlemesinin yapılması çok önemli. Ancak Valilikten gelecek fonları alamadık, yapmamız gerekenleri yapamadık. Bu nedenle başka kaynaklar yaratmak gerekiyor. Bu nedenle iş adamlarının bölgede yatırım yapmasını istiyoruz.
İzmir Tarih Projesi Koordinatörü Gökhan Kutlu, Açılış konuşmalarının ardından, 19 bölgeyi kapsayan Tasarım Stratejisi’nde yer alan ve ilk etapta 3 bölge için oluşturulan operasyon planı hakkında bilgi verdi. Toplantıda, bu 3 bölgenin tarihi nitelikleri ve kültürel değerleri gözetilerek fiziksel, sosyal ve ekonomik ölçülerde canlandırılması ve sağlıklaştırılması amacıyla geliştirilen somut proje önerileri tartışıldı.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber