Ocak

İEKKK’nın gündeminde üç isim vardı: Tsipras, Toprak ve Elvan

İEKKK’nın gündeminde üç isim vardı: Tsipras, Toprak ve Elvan

Yunanistan’da yeni Başbakan Tsipras’ın Pire ve Selanik limanları özelleştirmelerini durdurma kararı, İzmir Ekonomik Kurulu’nun da gündem maddelerinden biri oldu. Yeni fuar alanındaki monoray ve kavşak izni için Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a teşekkür eden Başkan Aziz Kocaoğlu, Vali Mustafa Toprak’ı da İEKKK toplantısına davet edeceklerini açıkladı.

“İzmir’in ekonomik kalkınmasıyla ile ilgili konuların konuşulup tartışıldığı ve çözüm arandığı demokratik bir platform” olarak kurulan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK) 48. toplantısını gerçekleştirdi.

2009 Temmuz ayından bu yana meslek odaları ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile girişimciler, sanayiciler ve yatırımcıların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıların 2015 dönemine, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın geçmiş dönem meclis başkanlarından Mehmet Tiryaki başkanlık ediyor.Kurul çalışmalarıyla ilgili özet bir bilgi aktaran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı İEKKK toplantısına davet edeceklerini açıkladı.

Kurulun kuruluş döneminde, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç’ı toplantılara davet ettiklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Ancak kendileri katılmamayı tercih etmişti. Şimdi Kalkınma Kurulu Komitesi’nin aldığı  bir karar ile üyelerimiz Vali  Bey’i ziyaret ederek davet edecekler. Biz de bu daveti yineleyerek kendilerinin uygun görecekleri bir toplantıya katılmalarını isteyeceğiz” dedi.

Monoray geliyor

İZBAN’a entegre olacak ve sadece fuar alanına ulaşım sağlayacak 2 kilometrelik monoray sistemi için verilen izin ve Gaziemir Fuar alanı kavşağındaki sorunun çözülmesi  konusundaki katkılarından dolayı Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan’a teşekkür eden Başkan Aziz Kocaoğlu, yüzülebilir Körfez hedefi ile başlanan Büyük Körfez Projesinin ÇED raporu için son aşamaya geldiklerini de açıkladı ve “Önümüzdeki günlerde iyi haber bekliyoruz” dedi.

Kalkınma Kurulu Spor Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ile kente yapılacak statlar ile ilgili kurul üyelerinin düşüncelerini paylaştıklarını da anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, Mahmut Özgener, önümüzdeki günlerde stat konusunun çözülmesi için Gençlik ve Spor Bakanı ile temaslar kuracakbilgisini verdi.

Yunanistan’da yaşanan iktidar değişikliği sonrasında Başbakanlık koltuğuna oturan Alexis Tsipras hükümetinin aldığı sürpriz kararla “Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinden vazgeçmesi” de Kurul’un gündem maddelerinden birisi oldu.

Komşu ülkedeki bu gelişmenin İzmir Limanı’na olası etkilerini değerlendiren Kurul üyeleri, İzmir körfezi ile ilgili ÇED onayının bir an önce verilerek İzmir Körfezi’nin tarama işleminin süratle gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.