Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

14
Aralık

İzmir’e “Fitch onayı”

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir’e “Fitch onayı”
İzmir’e “Fitch onayı”
İzmir’e “Fitch onayı”
İzmir’e “Fitch onayı”
İzmir’e “Fitch onayı”
İzmir’e “Fitch onayı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısı bir kez daha onaylandı. Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in hazırladığı son raporda, Büyükşehir Belediyesi’nin “yatırım yapılabilir” seviyedeki kredi notunu koruduğu açıklandı. Fitch’in açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali gücünün devamıyla beraber kredi notunun da olumlu seyir gösterebileceği ifadesi yer aldı. 

Dünyanın en önemli kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’in Aralık 2014 raporu ve teyit edilen notlar, İzmir’in şeffaf, istikrarlı ve tedbirli mali yapısını yatırımlarla birlikte güçlenerek sürdürdüğünü gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılından bugüne kadar, uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu 9 basamak, ulusal uzun vadeli kredi notunu ise 6 basamak birden artırdı.

Tesadüf değil!
Fitch Ratings’in kredi notlarını bir kez daha teyit etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2013 yılından itibaren Belediyemizin kredi notu, iki önemli kredi derecelendirme kuruluşu tarafından da ‘yatırım yapılabilir’ seviyesine yükseltildi. Uyguladığımız politikalar sonucunda Hazine Müsteşarlığı’na borcumuzun bitmesi, olumlu borç göstergelerimiz, belediyeler arasındaki güçlü konumumuz, uluslararası piyasalardan rekabet gücünü yükseltmeye yönelik olarak sağladığımız ucuz ve uzun vadeli finansmanlar, birçok ülkenin kredi notlarının düşürüldüğü bir ortamda, bizim bu sonucu elde etmemizi sağladı. Bu başarı, son 10 yılda izlediğimiz ayakları yere basan ve tutarlı politikaların kararlılıkla uygulanmasının sonucudur” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, kredi notu teyidinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ucuz ve uzun vadeli finansmana erişimini daha da kolaylaştırmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Yeni ilçelere rağmen sıkıntı yok
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014-2016 döneminde yüzde 55-60 arasında güçlü faaliyet marjlarını sürdürmesi beklendiği kaydedilen Fitch raporunda, 6360 sayılı yasayla beraber yeni eklenen ilçelere sermaye yatırım harcamaları yapılacağı ancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal planlamada iyi olan geçmiş mali performansı ve kendi kendini finanse edebilme kapasitesi sayesinde sermaye yatırımlarında herhangi bir bozulma beklenmediği bilgisi de yer aldı. 

Borç yönetimi tedbirli
Fitch’in İzmir raporunda, Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Lirası’nın değer kaybetmesine karşın yabancı para cinsinden yükümlülüklerinin büyük bir bölümü için fon biriktirerek ihtiyatlı bir borç yaklaşımı sergilediği belirtildi. Raporda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014-2019 dönemini kapsayan Stratejik Planı’nda kentin toplu ulaşım ağının genişlemesi için öngördüğü borçlanmaları Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) sağladığı ifade edildi ve 2016 yılında Belediye’nin doğrudan riskinin cari gelire oranının yüzde 40’ın altında kalmasının beklendiği kaydedildi.
Fitch Ratings’in raporunda, dikkat çeken bir diğer konu ise 2014-2016 döneminde İzmir’in doğrudan borcunu amortize etmesi ve cari dengesindeki tahmin edilen artışla birlikte doğrudan riskinin cari dengeye oranının 1’in altında kalmasının kuvvetle beklediği bilgisi oldu.
Fitch’in açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali gücünün devamıyla beraber kredi notunun da olumlu yönde seyir gösterebileceği ifadesi göze çarptı. 

Notlar ne anlama geliyor?
Kredi derecelendirme kuruluşlarına göre “AA+(tur)” notu, “yüksek kredi kalitesi güçlü ancak ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip” olduğu anlamına geliyor.
“BBB-” kategorisi ise “iyi kredi kalitesi, elverişli ancak ekonomik koşullardaki değişimlerin etkisine nispeten açık finansal yükümlülüklere uyma kapasitesi” olduğunu gösteriyor.
Derecelendirme kuruluşlarının kriterleri doğrultusunda, kurumlara mali durumları çok iyi olsa bile ülke notunun üzerinde not verilmiyor. Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Türkiye’ye de ‘’BBB-’’ notu vermişti.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber