Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

17
Kasım

Toprağa bereket gelecek

TÜMÜ PAYLAŞ

Toprağa bereket gelecek
Toprağa bereket gelecek
Toprağa bereket gelecek
Toprağa bereket gelecek
Toprağa bereket gelecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ürün kalitesi ve toprağın verimini artırabilmek için başlattığı “ücretsiz toprak analizi” çalışmasına sınırlarına yeni bağlanan ilçeleri de dahil etti. İlk etapta Karaburun’un 14 farklı bölgesinden toprak numunesi alındı. Yüksek maliyetler nedeniyle daha önce hiç analiz yaptıramayan üreticiler, “ayaklarına kadar gelen” hizmetten çok memnun kaldı.

Türkiye’de yerel yönetimler arasında ilk kez Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefi doğrultusunda üreticiye destek olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, ürün kalitesi ve toprak verimini arttırmak için 2012 yılında başladığı ücretsiz toprak analizi uygulamasını, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra sınırlarına dahil olan ilçeleri de kapsayacak şekilde genişletti.

İlk durak Karaburun
Yeni bağlanan ilçelerdeki ilk ücretsiz toprak analizi uygulaması, Yarımada Kalkınma Planı çevresinde Karaburun’da başladı. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da katıldığı toplantılarda, toprak analizinin önemi ve doğru gübre kullanımı hakkında bilgi verildi. Bilgilendirme toplantılarının ardından analiz yaptırmak isteyen köylülerin tarlalarından toprak numunesi alındı. Tepeboz köyünde düzenlenen toplantıda konuşan Çakır, “Üreticiye verdiği destek için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bölge halkı adına teşekkür ediyorum. Tarıma yönelik bu çalışmanın sonuçlarını kısa sürede alacağımıza inanıyorum. Çağrıya kulak vererek toprak numunesi getiren köylülerimizi kutluyorum. Analizlerden sonra ürünlerimizde artış yaşanacak ve ekonomik yönden kalkınma sağlanacak” diye konuştu.

Büyükşehir’in gücünü hissettik
Maliyeti nedeniyle bugüne kadar bölge üreticisinin toprak analizi yaptırmadığını belirten Tepeboz Muhtarı Necdet Biçer, “Büyükşehir Belediyesi, köylünün ayağına kadar gelerek toprak analizi yapıyor. Uygulamadan çok memnunuz. 30 Mart seçimlerinden sonra Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olduk. Sadece tarımda değil, yollardan altyapı çalışmalarına kadar her alanda Büyükşehir Belediyesi’nin gücünü hissetmeye başladık” dedi. Zeytin üreticisi Behçet Akın ise “Ayağımıza kadar getirilen hizmetten çok memnunuz. Daha kaliteli ürün almak için toprağın neye ihtiyacı varsa onu vermek gerekiyor. Köylümüzün büyük çoğunluğu daha önce toprak analizi yaptırmadı. Yaptırmayı düşünenler de maliyeti ve toprak örneğinin şehir merkezine götürülüp getirilmesinde yaşanan zaman kaybı nedeniyle vazgeçiyordu. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ücretsiz toprak analizi, köylü için çok büyük bir hizmet. Büyükşehir’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Toprak Verimliliğini Belirleme Projesi” kapsamında Karaburun’a adeta çıkarma yapan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ilk aşamada Mordoğan, Eğlenhoca, Kösedere, İnecik, Ambarseki, Saip, Bozköy, Tepeboz, Haseki, Sarpıncık, Parlak, Yaylaköy, Salman ve Küçükbahçe mahallelerinde 129 üreticiden toprak numunesi aldı.

Zahmet yok, ücret yok!
Üreticilere destek amacıyla ova yollarının asfaltlanmasından sözleşmeli üretim modeli ve tohum-fidan dağıtımına kadar birçok alanda örnek projelere imza İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Fidanlığı’ndaki Toprak Analizi Laboratuarı’nda gerçekleştirdiği ücretsiz toprak analizleri ile de üreticinin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Üstelik ayağına kadar götürülen hizmetle köylüler, numunelerini İzmir’e ulaştırma, sonuçlarını alma zahmetinden kurtarılıyor. Uygulamayla, üründe kalitenin ve verimin artması sağlanarak ücretsiz analizlerle giderler azaltılıyor; üretimde yaşanan sorunlar ve tarımdaki gelişmelerle ilgili yüz yüze teknik bilgilendirmeler yapılarak destek sağlanıyor
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber