Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

16
Ekim

“İkisi bir arada” olmuyor

TÜMÜ PAYLAŞ

“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
“İkisi bir arada” olmuyor
Kent EXPO - 2. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı'nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümün iki ayrı yasayla yürütülmesinin uygulamada önemli sıkıntılar yarattığını belirterek, “Kentsel dönüşüm ile ilgili bu iki yasa acilen birleştirilmeli, her ikisinden de doğru ve sağlıklı yanlar alınmalı" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 2. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı -Kent EXPO, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda açıldı. Yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda belediye başkanın katıldığı fuarda 62 firma yer aldı.

Kent EXPO- 2. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı'nın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, teknolojik yeni iş makineleri ve cihazların belediyelerin hizmet kalitesi ve hızını artıracağını belirterek fuarın önemine dikkat çekti.

İki başlılık var
Bu fuarı gelecek yıl daha da büyüteceklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, teması "Kentsel Dönüşüm" olan Kent EXPO'da kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılan 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73. maddesi ile ve 6306 sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nun birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Cennetçeşme'de üzerinde 6 yıl boyunca çalıştığımız ve 5393 Sayılı Yasa ile uzlaşma noktasına geldiğimiz kentsel dönüşüm çalışmaları, 6306 Sayılı Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesi Yasası’na dayandırılarak bu bölgenin riskli alan edilmesiyle sekteye uğradı ve çalışmalarımız heba oldu. Diğer yerlerde "O mu daha fazla verir, bu mu daha fazla verir?", bir taraftan belediye, diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sanki rekabet halindeymiş gibi iki başlılıktan öteye gitmedi. Bu yüzden birkaç yerin haricinde büyük bir adım atamadık. Büyükşehir Belediyesi çalışmasına rağmen atamadı. Ancak 'vazgeçtik, sürdürmüyoruz' anlamında konuşmuyorum. Biz bu işin altından kalkacağız" diye konuştu.

Bu yasalar vatandaşı mağdur ediyor
6303 sayılı kanun ile sadece rantı yüksek yerlerde riskli yapı ilan edilmesini son derece yanlış bulduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu kanun, genel hukuk kuralları çerçevesinde tamamen mülkiyete saldırı ve mülkiyetin haksız el değiştirmesine yönelik olarak kullanılıyor. Tabi ki yasa bu amaçla çıkmadı ama kanun maddeleri içerisindeki kılcal damarlardan geçerek vatandaşların mağduriyetine yol açıyor. Kötü niyetli insanların, onların servetini azaltmasına veya yok etmesinin zeminini hazırlamış oluyoruz. 6306 sayılı kanunla mağdur insanların mallarını gasp etmesini önleyecek düzenlemenin acilen yapılması ve iki yasanın doğru taraflarının alınarak birleştirilmesi şart. Yetki merkezi hükümette. Biz belediyeler olarak kentsel dönüşüm yapmak istediğimizi bildiriyor ve yetki verilirse yapıyoruz. Bir an önce kentleri dönüştürmemiz, sağlıklı iyi örnekleri yapmamız gerekiyor. Belediyeler bunun planlamasını, tasarımını yapacak, inşaat sektörü de imalatı yapacak. Biz adalet dağıtacağız. Biz doğru işi yapacağız. Bizim görevimiz bu. Burada yaşayan insanların hakkını, servetini koruyacağız. Bizim kamu olarak, hem merkezi hükümet hem yerel yönetim olarak temel görevimiz bu. Bu bilinçle çalışmak, üretmek ve kentlerimizi dönüştürmek durumundayız".

Başkan Kocaoğlu, 26 Mart 2015 tarihinde Gaziemir'deki yeni fuar kompleksinde açacakları Mermer Fuarı ve hemen arkasından yapılacak fuarlarla İzmir fuarcılığının sıçrama yapacağını, bölgenin kalkınmasına çok önemli katkı koyacağını da sözlerine ekledi.

Manisa dönüşümde kararlı
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kent Expo’da yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Bu fuar, Manisa başta olmak üzere fuara katılan illerin yerel yöneticilerine ürün ve hizmetlere ulaşmasında kolaylık sağlayacak. Ayrıca fuarın temasının -ülkemizi yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm olmasını destekliyoruz. Bu sorun hemen hemen 81 ilinin sorunu. Birinci deprem kuşağında yer alan ilimizde kentsel dönüşüm konusu çok önemli" diye konuştu.

“Yeni Nesil Oyuncaklar" yarışacak
Genç tasarımcıların fikirlerini hayata geçirerek, insanların sokağa çıkmasını destekleyecek ve farklı kullanıcılara hitap edebilecek çeşitli kent oyuncakları için yaratıcı tasarımların teşvik edilmesi amacıyla fuar kapsamında "Yeni Nesil Oyuncaklar Tasarım Yarışması" düzenlendi. "Park oyuncakları" ile "Egzersiz Oyuncakları" olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenen yarışmada 84 proje yarıştı. Yarışmanın ödül töreni 18 Ekim 2014 Cumartesi günü saat 14.00'da İzmir Uluslararası Fuar Alanı 1 B No'lu Hol'de gerçekleştirilecek. 4 gün sürecek Kent Expo Fuarı 19 Ekim Pazar günü son bulacak.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber