Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

32° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

01
Ekim

Cezaevine girmek yerine parklarda çalışacaklar

TÜMÜ PAYLAŞ

Cezaevine girmek yerine parklarda çalışacaklar
Cezaevine girmek yerine parklarda çalışacaklar
Cezaevine girmek yerine parklarda çalışacaklar
Cezaevine girmek yerine parklarda çalışacaklar
Cezaevine girmek yerine parklarda çalışacaklar
Cezaevine girmek yerine parklarda çalışacaklar
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamuya zarar vererek suça karışmış kişilerin, bu zararı “kamu hizmetinde çalışarak” telafi edebilecekleri bir protokole imza koydu. Kentteki yeşil alanlarda görev alacak yükümlülerin her 4 saatlik çalışması, “cezalarından 1 günlük indirim” sağlayacak.

Suça karışmış kişilerin sosyal yaşamda takibini sağlayan “denetimli serbestlik” uygulamaları Türkiye’de her geçen yıl artıyor. Uygulamayla suçluların topluma kazandırılması amaçlanıyor. 2014 yılı ilk 8 ayında müze, kütüphane, okul, adliye binaları, cami, park ve bahçelerde 1556 yükümlünün kamu yararına çalıştığı İzmir’de, bu sayının artmasını sağlayacak önemli bir işbirliği daha hayata geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki açık yeşil alanlarda mahkemelerce haklarında “kamu yararına çalışma cezası” verilen yükümlülerin çalışmasını sağlayacak önemli bir protokol imzalandı. İzmir Adliyesi’nde gerçekleştirilen protokol ile birlikte İzmir’de 2015 yılı sonuna kadar kamu yararına çalışma yükümlüğünden yaklaşık 8 bin kişinin faydalanacağını belirten İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, “Denetimli serbestlik tedbirine hükmedilmiş olan yükümlüler, bu protokolle artık belediye nezdinde de çalışabilecek. Denetimli serbestlik uygulaması ile hedef, yükümlüleri cezaevine koymak yerine kamuya verdikleri zararı yine kamu hizmetinde çalışarak yerine getirmesi. Yükümlülerin sosyalleşmesi, çalışma alışkanlığı ve disiplini elde etmesi ve kamu ihtiyacının karşılanması da amaçlanıyor. Bu anlamda protokolün hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Protokolün hem kurumlara hem de yükümlü personele yararlı olacağına inandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise “Yükümlülerin hayata döndürülmesi, bir anlamda meslek sahibi olması açısından bu uygulananın önemli olduğunu düşünüyorum. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte uyum içinde çalışarak, gerekli denetimleri yaparak vatandaşlarımızın yararına olacak şekilde elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

Park ve bahçelerde çalışacaklar
Adalet Bakanlığı İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında “Kamu Yararına Çalıştırma İşbirliği Protokolü” kapsamındaki yükümlüler, kamu yararı için İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde ücretsiz çalıştırılacak. Çalışacak tüm yükümlü personel 18 yaşını doldurmuş ve 50 yaşından büyük olmayacak. Çalışmaya engel tedavi gerektirecek hastalıkları ve raporları olmayacak. Çalışma saatleri kurum ve belediye ortak kararı ile belirlenecek. Bir yıl geçerli olacak protokol, her iki kurumun olumlu görüşü doğrultusunda otomatik olarak bir yıl uzatılacak. Yükümlülerin Büyükşehir Belediyesi yeşil alanlarındaki her 4 saatlik çalışması, “cezalarından 1 günlük indirim” sağlayacak.

İlk kez İngiltere’de uygulandı
Denetimli Serbestlik, “hapis ile tecrit modeline alternatif daha çağdaş ve ülke ekonomisine ekonomik ve sosyal yararı olan, suça sürüklenen çocuklar ve şüpheli, sanık, tanık, mağdur ve hakkında tedbir bulunan çocuk ve yetişkinlerin topluma kazandırılmaları için yapılan çalışmaların bütünü” olarak tanımlanıyor. İlk olarak İngiltere’de başlayan denetimli serbestlik hizmetleri kiliseler tarafından yürütüldü. 1907 yılında yasal sorumluluklar yüklenerek, denetimli serbestliğin modern servisleri kuruldu ve gönüllülük esasıyla çalışmalarına başlandı. Böylece mahkemelere suç işleyen kişileri denetim altında serbest bırakma imkanı verildi. Kurulan denetimli serbestlik ofislerinde yer alan kişilerin görevleri de, bu kişilere destek olmak, öğüt vermek ve yardım etmek şeklinde düzenlendi. Sistem Türkiye’de ise 2006 yılında uygulanmaya başlandı. İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde halen 16 bin 146 kişinin infaz, denetim ve iyileştirme çalışmaları yürütülüyor.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber