Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

13
Ağustos

İzmir’in “karikatürlü” mücadelesi

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir’in “karikatürlü” mücadelesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin 4,5 milyar TL değerindeki servetini korumak için bugüne dek benzeri görülmemiş bir mücadele başlattı. Kapatılan İl Özel İdaresi’nin sahip olduğu mallarının tamamının Büyükşehir Belediyesi’nden kaçırılarak Hazine’ye devredilmesi üzerine başlayan tartışma, olup bitenden İzmirlileri haberdar etmek için hazırlanan dergiyle yeni bir boyut kazandı. “Hakkımızı istiyoruz” başlığıyla yayımlanan derginin kapağını süsleyen karikatür ise oldukça anlamlı.

 

30 Mart’tan sonra yürürlüğe giren 6360 Sayılı Yasa ile birlikte İl Özel İdaresi’nin kapatılması İzmir’de büyük karmaşaya neden oldu. Faaliyette olduğu dönemde belediye hizmet sınırları dışında önemli görevler üstlenen Özel İdare’nin sorumlulukları şimdi Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Ancak sahip olduğu yaklaşık 4,5 milyar TL değerindeki varlıklar ise Hazine’ye devredildi.

 

Kentin 150 yıllık birikiminin paylaşılması sırasında Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri devre dışı bırakıldı. İzmir Valiliği bünyesinde kurulan Paylaşım Komisyonu’nun bu adaletsiz uygulaması kentte büyük tepkilere neden oldu.

 

Turistik beldelerdeki eğlence mekanlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na, Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyaç duyduğu hizmet binasının imam hatip lisesi açılmak üzere Milli Eğitim’e tahsis edilmesi gibi uygulamalar kamuoyunda şiddetli tartışmalara yol açtı. Aynı yasanın yerel yönetimin iktidar partisine mensup olduğu illerde farklı şekillerde uygulanması, örneğin Bursa, Denizli, Trabzon, Samsun, Balıkesir’de İl Özel İdaresi’nin sahip olduğu varlıkların belediyelere devredilmesi, kent sakinlerine “bu kadar da olmaz” dedirtti.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerin haklarını yasal yollardan sonuna kadar savunacaklarını dile getirirken, Büyükşehir Belediyesi tarafından konuya ilişkin bir dergi hazırlandı. Kamuoyunun dikkatini bu haksızlığa çekmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, “Hakkımızı istiyoruz” başlığıyla yayımlanan dergide, ilginç örneklerle bu garip paylaşım öyküsünü İzmirlilere anlattı. Derginin kapağındaki karikatür ise mücadelenin özeti niteliğinde.

 


Başkan’dan mücadele çağrısı
İl Özel İdare mallarının paylaşımı konusundaki “adaletsizliğin” anlatıldığı dergi, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun önsözüyle başlıyor:

“…İstedik ki, ‘Özel İdare malları gerçeği’ni herkesin anlayabileceği bir dille ve tüm çıplaklığıyla kamuoyuna aktaralım. Toplam değeri 4,5 milyar lirayı (eski parayla 4,5 katrilyon) bulan bu taşınır ve taşınmaz malların, İzmir’in yerel yönetimleri yerine çeşitli bakanlıklar arasında paylaştırılmasına neden karşı çıktığımızı tek tek anlatalım. Şunu çok iyi biliniz ki, bizim mücadelemiz sadece İzmir için! O nedenle göğsümüzü gere gere, başımız dik bir şekilde, İl Özel İdare’nin mallarını yasal yollardan sonuna kadar savunacağız. Ve tarih, bu mücadeleyi ‘altın harflerle’ yazacak.
Bundan kuşkunuz olmasın!

 

DERGİYİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ !

 


TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber