Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

16° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

04
Temmuz

Beyaz devrim

TÜMÜ PAYLAŞ

Beyaz devrim
Beyaz devrim
Beyaz devrim
Beyaz devrim
Beyaz devrim
Beyaz devrim
Beyaz devrim
Beyaz devrim
Beyaz devrim
Beyaz devrim
Tireli süt üreticileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destek sonrasında mucizeler yaratmaya başladı. Son 10 yıldaki üretim miktarı yüzde 440 oranında artırılırken, bu büyüme Türkiye ortalamasının da 6 katı oldu. Üreticilerin kurduğu kooperatif, 2013 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “örnek kalkınma modeli” seçildi. Türki cumhuriyetler Tire modelini mercek altına aldı.

Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan üreticilerin desteklenmesi amacıyla Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, başta Tire olmak üzere Küçük Menderes Havzası’ndaki üreticilere can suyu oldu. 2006 yılından bu yana, önce ‘Okul Sütü’, ardından da ‘Süt Kuzusu’ projeleri ile çocukların sağlıklı beslenmesine katkı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tireli süt üreticilerinin de yüzünü güldürdü. Bölgedeki süt üretimi, son 10 yılda Türkiye ortalamasının 6 katına çıktı. Devrim niteliğindeki bu gelişme sayesinde, sözleşmeli üretim ve direk alımlarla çiftçinin cebine daha çok para girdi, köyden kente göç önlenerek toplumsal barış sağlandı.

Tire’deki süt üretimi yüzde 440 arttı
Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, yöredeki üreticilerin alın teriyle kurdukları Tire Süt’ün, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle markalaştığını söyledi. Eskiyörük, “Elimizde somut örneklerle ortaya çıkan bir karne var. Türkiye’de 2004 yılında 10 milyon ton olan süt üretimi, 2014 yılında 17 milyon tona çıktı. Türkiye genelinde yüzde 70 oranındaki bu artış, İzmir’de yüzde 237 oranında gerçekleşti. 2004 yılında 713 bin ton olan süt üretimi, 2014 yılında 1.6 milyon tona ulaştı. Tire’deki süt üretiminde ise gerçek bir devrim yaşandı. 2004 yılında 105 ton süt üreten Tire, 2014 yılında bu rakamı 465 tona çıkararak yüzde 440 oranında bir büyüme sağladı. Yani son 10 yılda Türkiye’deki süt üretimi yüzde 70 artarken, Tire’deki artış yüzde 440’la 6 kat daha fazla gerçekleşti” dedi.

Örnek Kırsal Kalkınma Modeli
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin süt üreticilerine verdiği desteğin gerek sosyal belediyecilik, gerekse kırsal kalkınma açısından örnek bir proje oluşturduğunu kaydeden Mahmut Eskiyörük, Büyükşehir Belediyesi ve Tire Süt Kooperatifi işbirliğiyle 0-5 yaş arasındaki çocuklara yönelik yürütülen Süt Kuzusu Projesi’nin de başarıyla sürdürüldüğünü hatırlattı. Eskiyörük, İzmir’deki 125 bin çocuğumuza haftada iki litre süt içiriyoruz. İzmir, sütün başkenti oldu. Büyükşehir, Küçük Menderes’in süt üreticiliğinin merkezi olması ve bölgede istihdam yaratılmasına yönelik altyapıyı kurdu. Tire Süt Kooperatifimiz, 2013 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ‘Örnek Kırsal Kalkınma Modeli’ seçildi. Ayrıca, Türki cumhuriyetlerden gelen 7 ülke heyeti, kendi ülkelerinde uygulamak üzere Tire Süt’te inceleme yaptı” diye konuştu.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber