Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

18
Ocak

“Bisiklet Kenti İzmir” projesi İnciraltı’ndan başladı

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sahil şeridi boyunca projelendirilen kent bisikletleri sisteminin ilk etabını İnciraltı’ndan törenle başlattı. İktidar Partisi adayının ‘İnsanlar ‘kurtarın bizi rüşvetçi belediyeden’ diyor” sözlerine sert yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Bir laf atayım da nereye giderse gitsin diye söylenen bu laf atanın üstünde kalır. Sanıyorum şehirler arasında bir karışıklık oldu” dedi.

Sağlıklı ve çevreci ulaşım aracı bisikletin kent içi kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Bisiklet Kenti İzmir” projesi başladı. Mavişehir ile İnciraltı Öğrenci Yurtları arasında kalan güzergahta özel park yerleri ve kioskların kurulumu tamamlandı. Alsancak Limanı ile İnciraltı arasındaki bölgeyi kapsayan ilk etabın açılışını ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gerçekleştirdi. İnciraltı Kent Ormanı’nda gerçekleştirilen açılışa yoğun ilgi vardı. Kent bisikletlerinin ilk kullanıcısı da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu oldu. Sisteme üye olan Başkan Kocaoğlu, daha önceden dolum yaptırdığı abone kartını kiosktan okutarak bisiklet kiralama sistemini tanıttı.

Bisikletseverlere ve dernek üyelerine törene katılımlarından ötürü teşekkür eden Başkan Kocaoğlu, “İnciraltı’ndan bisikletine binen arkadaşımız, Kuş Cenneti’ne kadar kesintisiz gidebilecek. Burada birkaç noktada sıkıntımız var. Turan üst geçidinde yolun yanına bisiklet güzergahı ilave ediyoruz. Meles’i geçmek için çalışmalarımız var. Bunları da gerçekleştirdiğimizde yolumuz tamamlanacak. İnciraltı –Mavşiehir arasında 40 kilometrelik mesafede 29 istasyonumuz olacak. Bunun bugün 14 tanesini devreye alıyoruz. Önümüzdeki günlerde istasyon sayısını 29’a tamamlayacağız. 311 bisiklet sayımızı ihtiyaç olursa artıracağız. İsteyen vatandaşlarımız İnciraltı’ndan bisikletini alıp Göztepe Vapur İskelesi’ne gidebilecek ve bisikleti orada bırakıp yoluna devam edecek. Konak’a işine, alışverişine gidebilecek. Tüm bisiklet kullanıcılarını hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, bütün yollarda sağ şeritlerin araç parkı olarak kullanıldığını, kullanılmayan yerlerde tramvay geçireceklerini belirterek diğer yerlerde ise sağ şeritlerde bisikletçiler için yollar açılacağını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sahilde yapılan bu projeyi kentin tamamına uygun olan yerlerde yaygınlaştıracaklarına da değinerek, ilçe belediye başkanlarından da bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasına önem vermelerini istedi.

“Herkes sözü kime söylediğini bilecek”
İktidar Partisi adayının ‘İnsanlar ‘kurtarın bizi rüşvetçi belediyeden’ diyor” sözlerine sert yanıt veren Başkan Kocaoğlu “Bunu kimden istemişler? Ruhsatta istemişler. Bir defa İzmir Büyükşehir Belediyesi ruhsat vermez; ilçe belediyeleri ruhsat verir. Ben bugüne kadar ilçe belediyelerinde para alıp ruhsat verildiğini duymadım. Sanıyorum şehirler arasında bir karışıklık oldu. Herkes sözü kime söylediğini bilecek. Biz 2.5 senedir hesap veriyoruz. Haksız olarak baskı altında tutulduk. Arkadaşlarımız cezaevlerinde tutuklu kaldık. 22 ay tutuklu kalan arkadaşlarımız var. Bir laf atayım da nereye giderse gitsin diye söylenen bu laf İzmir çukurunda atılırsa hiçbir yere gitmez. Kim söylüyorsa onun üstünde kalır” dedi.

“Çalışanıma helal olsun”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında, şirket zararları ile ilgili demeçlere de yanıt verdi. Şirketlerin kamu görevi gördüğünü söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Belediye şirketlerinin de denetimi yapılıyor. Bu paraların nereye harcandığı bellidir. Biz 10 senede şirket sermayelerine 1 milyar TL.’yi aşan ilaveler yaparken İstanbul’da bu rakam 4 kat fazladır. Ankara’da bizim kadardır. Kamu İktisadi Teşekkülleri’nde 15 – 20 milyarı bulmaktadır. Çünkü bu kurumlar aile şirketi değildir. Görev yaparlar. Şirket zararlarının 2 nedeni var. Bunlardan bir tanesi bütün belediyelerde olduğu gibi lastik tekerlekli ulaşımı sübvanse etmek. Bu, belediyenin görevidir. Engelli vatandaşlarımızı, polisimizi, 60 yaş üstü vatandaşlarımızı, postacılarımızı ücretsiz taşıyoruz. Bu kararı zaten kanunlarla merkezi hükümet veriyor. Şu anda yolcu başına tahsilatımız 1 TL’dir. Maliyet ise 1.70 TL civarındadır. Yani taşıdığımız her yolcu için 70 kuruş sübvanse ediyoruz” dedi.

Başkan Kocaoğlu, şirketlerdeki ikinci zararın ise ihaleyi belediye şirketlerinin almasından sonra işçiye verilecek paranın toplu sözleşmeyle belirlenmesi ve aradaki farkın sermaye artışıyla kapatılmasından kaynaklandığı açıkladı. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Biz taşeronu kaldırdık. Diğer illerin belediyelerinde ihaleye çıkılıyor. Hangi şirket alırsa alıyor. Biz ise İZELMAN ve İZENERJİ ihaleyi alsın, emekçi taşerona geçmesin diye çaba gösteriyoruz. Bu zarar hem İzmirli’ye hem çalışanlarıma helal olsun” diye konuştu.

“Bir şey söylerken bir bilene sorun”
İktidar partisine mensup bir milletvekilinin merkezi hükümetin gönderdiği 450 milyon liralık kaynağı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin harcamadığı için geri alındığı yönündeki açıklamalarına da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsan bir şey söylerken, bir bilene sorar. ‘Merkezi hükümet 1 milyar 600 milyon kaynak gönderdi. Ama bu belediye bu parayı harcayamadı. 450 milyon lirası elinde kaldı. Biz de bu parayı geri almak zorunda kaldık’ diyor. Bunun kuyruğu yok arkadaşlar! Böyle bir mevzuat yok! Bunu nereden öğrendin? Nasıl keşfettin? Hangi okulda öğrettiler veya hangi siyasetçi öğretti bilemiyorum. Aynı milletvekilimiz, İzmir’in tüm gelirlerinin yüzde 90’ı merkezi hükümetten, Ankara’nın gelirlerinin yüzde 80 civarı merkezi hükümetten ve İstanbul’un gelirlerinin yüze 75’nin merkezi hükümetten sağlanıyor. İstanbul yüzde 15, Ankara yüzde 10 başka yerlerden gelir elde ediyor’ diyor. Baktık ne gelir elde ediyorlar diye. İstanbul 5 sene içinde 4 milyar 133 milyon liralık gayrimenkul satmış. İDO ve İETT’nin arazileri dahil. Bu da bütçeye girince, merkezi hükümetten gelen pay yüzde 75’e düşmüş. Ankara 3 yılda 776 milyonluk gayrimenkul satmış. Gayrimenkul satarsanız karşılığı bu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise İZSU dahil 941 milyon liralık kamulaştırma yapmış. Yani mal almış. Sadece bir mal satmış. Sattığımız mal ise ne biliyor musunuz? Uzundere’de TOKİ’den aldığımız 2800 konutun Kadifekale’den taşıdığımız vatandaşlarımıza satışıdır. O projenin de tamamı kamulaştırmalarla dahil 300 milyon liradır. Kadifekale’nin tepesinde bir kent ormanı yarattık. Tarihe, 150 yıl öncesine dönüyoruz

İnciraltı sağlık üssü olmalı
İnciraltı kent ormanına fidanları tek tek diktiklerini, EXPO sürecinde tekinin bile budanması için izinlerin alınması gerektiğini açıkladıklarını belirten Başkan Kocaooğlu, “İzmir’in gelişmesi, kalkınması için İnciraltı’nın planlanması, değerlendirilmesi gerekiyor. İnciraltı’nın sadece ve sadece sağlık konseptinde planlanması gerekiyor. Türkiye’nin ve bölgemizin en büyük sağlık üssünün burada kurulması gerekiyor. Biz 2015 ve 2020 EXPO’sunu kaybettiğimizde de aynısını söyledik. Hep birlikte kentliyle birlikte, burada Türkiye’nin belki Avrupa’nın en büyük kent ormanını yaratarak geri kalan kısmına AVM değil, konut değil, başka amaçlar değil sadece sağlık termal oteller tıp fakülteleri, tıpla ilgili yüksek okullar, geriatri merkezleri, araştırma enstitüleri yaparak burayı sağlık üssü yapmak durumundayız. Yoğunluğu, yüksekliği işlevi kentliyle birlikte belirlememiz gerekir. İzmirimiz’in en önemli projelerinden biri budur” dedi.

“Bürokrasi ağırlık gerektirir”
Rakip parti belediye başkan adayının şantiyelere bölge müdürleri ve il müdürleriyle dolaştığını da dikkat çeken Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “Bürokratın adayın yanında gezmemesi gerekir. Önce koltuğu törenle teslim ettiğin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfü Elvan’a ayıptır. Biz biliyoruz ne yaptığınızı… Bir telaş içinde böyle şeyler yapılmaz. Böyle yapa yapa bu ülke bu hale geldi. Bürokrat ağırlığı, devlet ağırlığı ordusunda, polisinde, müsteşarında, savcısında olacak. Zaten yargı bağımsız, sözüm ona. Memleket güçler ayrılığı ile yönetilecek. Bu yapılmazsa ve son dönemdeki olaylar yaşanırsa, ülkemizin geleceği çok kötü noktaya varır.

Başkan Kocaoğlu’na teşekkür
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise bisiklet kullanımını yaygınlaştırabilmenin önemine değinerek, “Yaratılan bu parkurlarla bisiklet kullanımı artacak. Sağlıklı düşünebilen insan yaratacaksınız bunun yolu spordan geçiyor” diye konuştu.

İzmirli bisikletçilerin çok yakından tanıdığı bir isim olan, Perşembe Akşamı Bisikletçileri’nin kurucusu Muhlis Dilmaç, projenin hayata geçmesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu: “İzmir, bisikletli yaşam kenti olma yolunda Büyükşehir Belediyesi ve bisikletçiler sayesinde bir adım daha attı. Bir gün Başkanımıza Bostanlı’dan İnciraltı’na kadar bu bisiklet yollarını yapın, sonuna kadar sizi destekliyoruz’ demiştik. Sonuna kadar sizi destekliyorum. Kiralık bisikletler çok güzel bir proje. Kullanıcıları da bilinçlendirirsek, trafikte bilinçlendirme eğitimini yaygınlaştırırsak çok iyi olacak’ dedi.

311 bisiklet hazır
İzmir Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İZULAŞ A.Ş. tarafından işletilecek sisteme kısaca BİSİM adı verildi. “Yollar artık BİSİM” sloganıyla hizmet verilecek sistem kapsamında 311 bisiklet, 29 bisiklet kiralama istasyonu ve 439 özel kilitli park yeri ile hizmet verilecek. Sahil şeridinde oluşturulan bisiklet yolları dikey bağlantı hatları ile desteklenerek bisiklet kullanıcılarının toplu ulaşıma entegrasyonu kolaylaştırılacak. Bisikletseverler 40 kilometrelik sahil şeridi boyunca kesintisiz ulaşıma kavuşacak.

Alsancak Limanı ile İnciraltı arasında toplam 15 istasyonu kapsayan güzergahtaki Üçkuyular İskelesi ve Pasaport istasyonlarının ise halen devam kıyı düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete gireceği bildirildi. İzmirlilerin bisiklet keyfi, yaklaşık 1 ay sonra 29 istasyonun tamamını kapsayacak şekilde Mavişehir’e kadar uzanacak.

Abone kartı da var
BİSİM’den her kesimden insanın yararlanabilmesi amacıyla kiralama ücretleri mümkün olduğu kadar düşük tutulacak. Bisiklet kiralama ücreti ilk 1 saat için 2 TL olarak belirlendi. Sonraki her saat için ise 1 TL ödenecek. Kiralama noktalarında bulunan kiosklardaki pos cihazlarından kredi kartıyla ve park yerlerinden üyelik kartıyla bisiklet kiralanabilecek. Bisiklet kullanım sonunda herhangi bir istasyona iade edildiğinde, kullanım süresi üzerinden belirlenecek bedel kredi kartından tahsil edilecek. Sisteme üye olan kullanıcılar ise dolum yaptırdıkları abone kartıyla kiralama yapabilecek. Bilgilendirme panoları sayesinde de hangi istasyonda uygun bisiklet ile boş park yeri bulunduğu bilgisine ulaşılabilecek.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber