21 ºC
17 Nisan
TÜRK KADINI ATA’SININ İZİNDE
Türk kadını, seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 5 Aralık 1934 tarihinden 75 yıl sonra siyasetteki yerini yeniden sorguladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu’nun aralarında bulunduğu binlerce kadın, hemcinslerinin çalışma hayatı ve siyasette daha fazla yer edinebilmesi için yürüdü.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 75. yıldönümü nedeniyle İzmir’de geniş katılımlı bir dizi etkinlik düzenlendi. Kutlamalar Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Buradaki törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile birlikte kadın dernek ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı. Günün anısına Atatürk anıtına çelenk bırakan Dr. Türkegül Kocaoğlu, bundan 75 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Türk kadınının dünyadaki hemcinslerinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkını kazandığını hatırlatarak “Bugün bizim en büyük bayramımız” dedi. Kadınların bugün siyasette ve iş hayatında hak ettikleri ölçüde temsil edilemediklerini belirten Dr. Türkegül Kocaoğlu, geçen 75 yıla rağmen kadınların kazandıkları haklarını geliştirme yolunda yeterli ilerlemeyi sağlayamamalarının üzücü bir durum olduğunu kaydetti. Kocaoğlu, kadın ve erkeğin eşit koşullarda, el ele omuz omuza verdiği zaman, tüm sorunların kolaylıkla aşılacağını, bu gücün ülkeyi şahlandıracağını sözlerine ekledi.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Türkan Miçooğulları ise Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinin bir çoğundan önce kadınlarına seçme seçilme hakkı tanıdığını vurgulayarak, 1935 yılında TBMM’de 18 kadın milletvekili bulunmasının o dönem için önemine değindi. Tüm Türk kadınlarını haklarına sahip çıkmaya ve ülkenin kaderinde söz sahibi olmaya çağıran Miçooğulları “Ya Mustafa Kemaller doğuracağız, ya da hepimiz birer Mustafa Kemal olacağız” dedi.

Törene katılan kadınlar daha sonra bando eşliğinde yürüyerek Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki toplantıya geçti. Burada düzenlenen panelin açılışında da konuşan Dr. Türkegül Kocaoğlu, kadınların çocuklarını yetiştirirken kız erkek ayrımı yapmaksızın eşit bireyler olarak değerlendirmesinin önemine değindi. Ege Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Belgin Hoşsu, 5 Aralık tarihinin kadınlar kadar erkekler için de önemli bir gün olduğunu belirterek Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyük bölümünde kadınlara yönelik yüzde 40 ile 50 arasında değişen oranlarda kota uygulaması bulunduğunu hatırlattı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da, dünyada çağdaşlık kavramının kadın erkek eşitliği ile tanımlandığını ve oysa bugün Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in yaptığı değerlendirmelere göre, bu alanda Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Etiyopya’nın gerisinde kaldığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Güler Tunçoku’nun seslendirdiği, Ata’ya hitaben yazılan ve kadınların şikayetlerini içeren mektup ise salonu dolduranları duygulandırdı.  Açılış konuşmalarının ardından Adana Milletvekili (Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu 2. Başkanı) Gaye Erbatur, EKAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof Dr. Remide Arkun ve Ka-Der (Kadın Adayları Eğitme ve Destekleme Derneği) Başkanı Doç. Dr. Meltem Onay’ın yer aldığı kadının siyasetteki yerinin sorgulandığı panele geçildi. Toplantının son bölümünde ise Atatürk ve Cumhuriyet Kadınları başlıklı bir defile sunuldu.

Eklenme Tarihi:
7 Aralık 2009 Pazartesi