21 ºC
16 Nisan
ALİAĞA MENDERES’TE “EN KRİTİK EŞİK” AŞILIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi, itiraz üzerine iptal edilerek Aliağa- Menderes Raylı Sistem Projesi’nde gecikmeye yol açan işletme-haberleşme ve sinyalizasyon ihalesini yeniden gerçekleştirdi. Daha önce bir firmanın katıldığı ihaleye bu kez 3 teklif birden geldi.

Kentin kuzey-güney gelişme alanlarını birbirine bağlayan ve Türkiye’deki en yaygın kent içi demiryolu ulaşım ağı olan Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nde etaplar halinde yaptığı inşaat çalışmalarını tamamlamak üzere olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sistemin beyni işlevini görecek olan işletme-haberleşme ve sinyalizasyon ihalesini de gerçekleştirdi.Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan ancak “şartnameyi alıp teklif vermeyen Ankaralı bir servis firmasının” Kamu İhale Kurumu’na (KİK) yaptığı itiraz nedeniyle iptal edilen ihale, ikinci kez ve 4 firmanın katılımı ile yapıldı. Alcatel Lucent Teletaş Telekominikasyon A.Ş 8 milyon 533 bin 956 Euro, Doyap Yapı San. Enerji ve Müh. A.Ş. 8 milyon 55 bin 800 Euro, Simens San. ve Tic. A.Ş. 8 milyon 811 bin 232 Euro teklif verirken, Onur Mühendislik A.Ş ise teşekkür mektubu göndermekle yetindi. İhale sürecinin sonuçlandırılmasının ardından, yapım çalışmalarına en kısa süre içinde başlanacağı bildirildi.

Hem sinyalizasyon hem haberleşme
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ihale ile 80 kilometrelik Aliağa–Cumaovası hattı boyunca 31 adet istasyonda sinyalizasyon-haberleşme tesisleri oluşturulacak. Alsancak İstasyonu’nda ise işletme kontrol merkezi ve Çiğli depo alanının sinyalizasyon sisteminin kurulumu gerçekleştirilecek. Proje uyarınca her istasyon için bir işletme kontrol merkezi kurulacak. Haberleşme (CCTV-renkli kameralı sistem, genel anons, telefon, telsiz, acil çağrı, WLAN, fiber optik kablo), yolcu bilgilendirme sistemi, saat sistemi ile Çiğli Depo ve Atölye Sahası sinyalizasyon sistemi oluşturularak topraklama işleri yapılacak. Ayrıca test ekipmanları temin edilerek, personel eğitim hizmeti alınacak.

24 saat gözetim
Gece gündüz çekim yapabilen renkli kameralardan oluşacak CCTV sistemi ile Çiğli depo ve park sahaları ve tüm istasyonlar 24 saat boyunca merkez kontrol odasından izlenebilecek. Ayrıca Alsancak İstasyonu’ndaki merkez kontrol odası ile genel anons sistemi, telefon sistemi, imdat noktaları ve yolcu bilgilendirme sistemi, gözetim ve denetim altında tutulacak. Kurulacak olan genel anons sistemi ile güvenlik uyarıları yapılarak yolcu güvenliğinin sağlanması güçlendirilecek. Hat boyunca döşenecek olan fiber optik kablolar ile istasyonlar ve merkez arasındaki bilgi akışı sağlanacak. Yolcu bilgilendirme sistemi ile de vagonda yolculuk yapan ve istasyonda bekleyen yolcular genel olarak treninin konumunu (gelecek istasyon adı, bekleme süresi, trenin son istasyonu) ile ilgili bilgilendirilebilecek.Çiğli Depo ve Atölye Sahası sinyalizasyon sistemi sayesinde depo alanındaki tüm trenlerin konumları ve numaraları izlenebilecek. Ayrıca sistem, Çiğli Depo ve Atölye sahası ile ana hat arasındaki vagon trafiğini de kontrol altına tutmaya yarayacak.

Eklenme Tarihi:
21 Ocak 2009 Çarşamba